U okviru dana (U)Lične kulture organizovan Sajam knjiga u Čelincu

U okviru dana (U)Lične kulture organizovan je Sajam knjiga u Čelincu, u prolazu između spomen žrtvama fašizma i nedavno urađenog murala sa motivom Zmijanjskog veza. Organizatori ovog događaja su Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ , Centar za kulturu i Opštisnki odbor SPKD „Prosvjete“.

Na sajmu je učešće uzelo više izdavača i knjižara iz Čelinca i Banjaluke – izdavačka kuća „Imprimatur“, Antikvarijat „Ramajana“, Knjižara „Biblioner“ i Knjižara „Elena“. Predstavljen je jedan dio knjiga iz izdavačke djelatnosti biblioteke i „Prosvjete“, a posjetioci su mogli da pogledaju i antikvarne knjige Momčila Spasojevića. Udruženje „Naše sjeme“ iz Čelinca izložilo je nešto od stručne literature iz oblasti sjemenarstva i biološkog uzgoja, kao i dostupna sjemena.

„Kao organizatori, prilikom osmišljavanja ovog događaja odlučili smo se za naziv (U)Lična kultura koji predstavlja određenu igru riječima, imajući na umu da je kulturna infrastrukrura izuzetno važna za društvo kao cjelinu i u stanju je da odoli zubu vremena.

Premda je ona uvijek skoro potpuno besplatna i dosupna svima, ovim izlaskom na ulicu željeli smo na to da skrenemo pažnju i da prenesemo poruku da je sve ono što je na ulici i naše lično, tiče se svih nas. Kultura je i lijep mural u gradu, jedan izložba na šetalištu, ali i to kako se odnosimo prema svom mjestu.

Organizovanjem ovakvog događaja pokušavamo da izgradimo karakter svog grada, i učinimo ponosnima sve one koji u njemu obitavaju“, rekla je na svečanom otvaranju sajma Jelena Ivaković, direktor čelinačke biblioteke. 

Na ovom sajmu predstavljena je i izložba o Milki Vukmanović Kočić, supruzi književnika i narodnog tribuna Petra Kočića, koja je svoju mladost provela u čelinačkom kraju. 

Podjećamo, prvi mural u Čelincu sa motivom zmijanjskog veza i stihovima iz Kočićeve pjesme „Sloboda“ spaja moderno i tradicionalno, a inicijativa je potekla od Čelinčana Ivana Savičića i Srđana Marijanovića.

Tagovi: