SZO: Više zaraženih u dvije nedjelje nego u prvih šest mjeseci pandemije

Broj slučajeva zaraze kovidom 19 širom svijeta povećao se devetu nedjelju zaredom, dok je broj smrtnih slulajeva viši već šestu uzastopnu nedjelju, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na informativnoj sjednici za zemlje članice.

"Više slučajeva kovida 19 prijavljeno je širom svijeta u posljednje dvije nedjelje, nego u prvih šest mjeseci pandemije. U ovih posljednjih nekoliko nedjelja, zemlje u svim regionima SZO pokazale su postojani trend povećanja broja slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva. Ovo nije trenutak da spustimo gard, čak ni u zemljama u kojim brojevi opadaju", dodao je on, prenosi Glas Amerike.

Od početka pandemije više od 3,2 miliona ljudi umrlo je od kovida 19, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins". Najviše umrlih je u SAD - više od 580.000. Brazil se ubrzano približava Americi sa skoro 417.000 smrtnih slučajeva, a potom slijedi Indija sa 230.000.

Prema podacima Instituta "Džons Hopkins", u svijetu je do sada registrovano 155,6 miliona infekcija. SAD su prve i na toj listi sa 32,6 miliona zaraženih, Indija je druga sa 21 milionom, a Brazil treći sa 15 miliona.

Tagovi: