Skupština opštine Čelinac: Sjednica u petak, prvo budžet pa šefovi

Novoimenovani odbornici u Skupštini opštine Čelinac u petak će ponovo sjesti na svoje pozicije, a pred njima će se naći Prijedlog budžeta za 2021. godinu. Riječ je o jednom od najvažnijih opštinskih dokumenata, čiji je nacrt usvojio bivši saziv lokalnog parlamenta, u oktobru prošle godine, u iznosu od 9,3 miliona maraka što je nešto manje u odnosu na prošlogodišnji budžetski okvir.

Na konstitutivnoj sjednici, održanoj 15. januara, za novog predsjednika SO izabran je Dejan Кurtinović iz Socijalističke partije, a u fotelju potpredsjednika zasjeo je dosadašnji načelnik opštine Momčilo Zeljković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Kurtinović za portal MojČelinac.info ističe da je budžet jedna od najvažnijih tačaka, ali da je na dnevnom redu i odluka o dodjeli 105 stipendija za srednjoškolce i studente.

„Budžet je manji za oko 100.000 maraka zbog pandemije virusa korona. Sprovedene su sve procedure koje su predviđene zakonom, a na samoj sjednici ćemo vidjeti da li će, koliko i kakvih amandmana biti na predloženi budžet“, istakao je Kurtinović.

Odbornici bi trebalo da razmotre i prijedlog programa rada lokalnog parlamenta za ovu godinu. U planu je da jedna sjednica bude u februaru, zatim dvije u martu i po jedna svakog narednog mjeseca, osim u avgustu kada je tradicionalno pauza.

Na pitanje da li će na predstojećoj sjednici biti tačaka koje se tiču imenovanja načelnika odjeljenja ili izbora kadrova na drugim opštinskim pozicijama, Kurtinović podsjeća da su i načelnici odjeljenja u lokalnoj upravi u statusu vršioca dužnosti.

„Na ovoj sjednici ćemo donijeti odluku o raspisivanju konkursa za izbor načelnika, kao i odluku o raspisivanju konkursa za opštinsku izbornu komisiju. Kada su u pitanju ostala kadrovska imenovanja, Skupština opštine postavlja direktore javnih ustanova. U Čelincu ih ima četiri. To su Dom zdravlja, vrtić „Neven“, Centar za socijalni rad i Centar za sport i kulturu. Svi direktori su trenutno vršioci dužnosti. Plan je da na idućoj sjednici, sredinom februara, raspišemo konkurse za sve četiri ustanove i sprovedemo tu proveduru, te imenujemo direktore“, rekao je Kurtinović i dodao da je namjera bila da u januaru usvoje budžet, a nakon toga krenu sa ostalim poslovima koji ih čekaju.

Na listi javnih preduzeća u Čelincu su i „Gradsko grijanje“, „Čistoća i zelenilo“ i „Vodovod“, a imenovanja direktora na tim adresama je u nadležnosti nadzornih odbora.

Skupština opštine Čelinac ima 25 odbornika - devet iz SNSD-a, po tri iz SDS-a, SP-a i DNS-a, po dva iz Ujedinjene Srpske, Demosa i PDP-a, te jedan iz NDP-a.

(MojČelinac.info)

Tagovi: