Šest opravdanih razloga zašto je razvod puno bolja opcija od lošeg braka

"Srećni do kraja života" ponekad jednostavno ne "pali" te stručnjaci naglašavaju kako i razvod donosi brojne pozitivne stvari.

Kada se vjenčamo, apsolutno smo sigurni (u većini slučajeva) da smo pronašli 'pravu osobu'. No, statistike nam ne idu baš u prilog te nažalost svaki treći brak završi razvodom. 'Sretni do kraja života' ponekad jednostavno ne 'pali' te stručnjaci naglašavaju kako i razvod donosi brojne pozitivne stvari. Donosimo zato nekoliko razloga zašto je bolje u miru se razići nego ostati u lošem braku.


1. Veća šansa da upoznate 'onog pravog'

Ako vam je brak već duže na klimavim nogama te ste zaista pokušali gotovo sve da ga spasite ili je ljubav jednostavno nestala, onda zaista nema smisla ostati u odnosu koji vas guši. Nakon razvoda, imate ćete puno više iskustva te lagano opet možete otvoriti svoje srce i zaljubiti se u nekog drugog. Možda vam se čini da nema šanse da opet nekog upoznate ili vam se ne da sve ispočetka, ali sreća da se srce gotovo uvijek da…


2. Lični rast

Ako ste već duži period u nezdravom odnosu, to se lako može odraziti i na vaše emocionalno stanje te ćete se osjećati kao da ste izgubili sebe. Sjećate li se koje su vas stvari nekad veselile? Kad ste se zadnji put posvetili omiljenom hobiju?

Podržava li vas suprug u tim stvarima?

Uživate li trenutno u svom životu?

Ako su odgovori 'ne' možda je vrijeme da uvedete neke promjene u svoj život.

Stručnjaci naglašavaju kako loše brak može spriječiti osobu da radi stvari koje voli te da nakon razvoda svu tu energiju koju ste trošili na popravljanje nepopravljivog odnosa možete usmjeriti na one stvari koje vas usrećuju.


3. Bićete srećniji

Možda vam se to sad ne čini tako, ali to je istina. Život je prekratak da biste ga potrošili na osobu koja to ne zaslužuje. I ako vas vaš brak čini nesretnim i neispunjenim, vrijeme je da mu kažete 'zbogom'. Naravno, prvo slijedi šok, ali nakon toga dolazi novo poglavlje u vašem životu, a ono, kažu stručnjaci, može biti fantastično.


4. I djeca će vam biti srećnija

Mnogi parovi ostaju u nesrećnom braku zbog djece, ali to, kažu stručnjaci, nije dobra ideja. Vaša djeca mogu čuti vaše svađe, sarkastične komentare, podbadanja… Srećan roditelj znači i srećno dijete. Nijedno dijete ne želi da mu se roditelji rastanu, no ljubav, pažnja i kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom sprječava probleme s kojima se ono može suočiti ako do razvoda dođe.

Ako su roditelji u korektnim odnosima, normalno komuniciraju i dijete stavljaju na prvo mjesto, ono se osjeća prihvaćeno, voljeno i podržano. Uz to, potrebno je dopustiti djetetu da prođe kroz sve faze tugovanja kako bi moglo lakše otpustiti situaciju na koju ne može uticati.

Biti uz dijete, ne govoriti ružno o drugom roditelju, napraviti dnevnu rutinu za lakše snalaženje, pa čak i pronaći stručnu literaturu primijenjenu dječjoj dobi, pametni su izbori. Ako su roditelji sretni i rade u korist djeteta, sretno je i dijete. Zato je razvod ponekad najbolja opcija.


5. Zdravlje vam se može poboljšati

Nesrećan brak koji je ispunjen konfliktima i stresom može vam itekako narušiti zdravlje. Studije se pokazale da takvo okruženje može biti štetno jednako kao i previše alkohola i kronični stres. Stručnjaci kažu da se povećava rizik za bolesti srca, rak, artritis, dijabetes i slabiji imunosni sustav. Čak i male ranice na vašem tijelu će zacjeljivati čak 40 posto sporije.


6. Izgledaćete bolje

Čak i ako niste na dijeti, primijetićete kako vam se izgled nakon razvoda poboljšao. Mnogi koji su prošli kroz ovaj proces, tvrde kako se počeli bolje osjećati iznutra, a to itekako utiče i na fizički izgled. Nerijetko nakon razvoda, osobe krenu vježbati, obnove garderobu, promijene frizuru, šminku… I sve to podiže samopouzdanje i poboljšava vaš izgled.

Tagovi: