Rusija: Stiže jestiva vakcina protiv virusa korona

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv korona virusa na svijetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mliječni proizvod “rjaženka”, saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

Ranije je potpredsjednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

Prema riječima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu prije oko godinu dana, prenosi Sputnjik.

Kada je ruska vlada odobrila razvoj “Centra za personalizovanu medicinu”, koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar “Almazov”, projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svijetu postao je jedno od područja istraživanja.

“Prema procjeni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje”, rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlječnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost lijeka nije samo u jednostavnom načinu primjene.

“I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju ''lovci'' na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primjenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitjela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA)”, objasnio je naučnik.

Prema njegovim riječima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvod, pa tako već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

“Nova vakcina najviše podseća na ''rjaženku''. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primećeni neželjeni efekti”, kaže Suvorov.