RITE Ugljevik firmi koja trguje pelenama dala 10 miliona da napravi transporter za šljaku

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) u Ugljeviku angažovala je firmu „Eko piramida inženjering“ koja se bavi trgovinom pelena za odrasle da im isporuči i ugradi sistem za transport šljake, pepela i gipsa. Za to će im biti plaćeno blizu deset miliona maraka, znatno više nego što taj sistem vrijedi, saznaje portal CAPITAL.

„Eko piramida inženjering“, u vlasništvu direktora fudbalskog kluba Borac Dejana Lukendića, ranije se u javnosti spominjala upravo zbog sumnjivog kvaliteta pelena koje je kupio Fond zdravstvenog osiguranja RS, što su oni kasnije pokušali demantovati.

U ovaj posao Lukendić ulazi sa firmom „Engineering Dobersek“ iz Menhengladbaha u Njemačkoj i njihovom ekspoziturom u Beogradu.

Za razliku od „Eko piramide“ koja je, tvrde upućeni, u konzorcijum ušla zbog uticaja i političkih veza, njemačka firma je specijalizovana za izgradnju i puštanje u rad postrojenja u oblasti rudarstva i metalurgije.

Sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik traži od uprave preduzeća da pod hitno obustavi ovu nabavku koja je nerealno pretplaćena.

Prema njihovim računicama, ova nabavka je mogla da se završi sa duplo manje potrošenog novca.

Radnici tvrde da je nevjerovatno da je Uprava predvidjela da se u okviru ovog posla izdvoji više od milion maraka samo na tehničku dokumentaciju.

Sindikalni odbor upozorava da je provjerio sa kolegama koji znaju tačne vrijednosti koštanja metra dužnog tračnog transportera i tehničke dokumentacije da realna vrijednost nije ni blizu iznosa koji je naša uprava planirala. Pozivamo institucije sistema da ovaj započeti tender storniraju, ponove i odgovorne sankcionišu“, stoji u Zaključku sindikata upućenom upravi.

Da li postoji osnov za nezadovoljstvo sindikata pitali smo nadležne u RiTE Ugljevik, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Tagovi: