Proglašeni dobitnici nagrade „Slavko Jungić Jesej“

U „Vinariji Jungić“ 10. juna (Spasovdan) obavljeno je proglašenje najuspješnijih radova pristiglih na konkurs za 9. Književnu nagradu „Slavko Jungić Jesej“ i u prisustvu brojnih poklonika poezije, muzike i vina dodijeljena priznanja. 

Dobitnik ovogodišnjeg „Jeseja“ je Petra Nešić iz Niša za priču „AleksanDAR NEVEliki – najveći“, a otkupljeni su radovi Vladimirke Velaga iz Banjaluke, te Mirele Gavranović i Stefana Pupovca iz Čelinca.

Na konkurs koji je bio otvoren od 15. novembra do 15 januara stigla su 22 rada od autora mlađih od 30 godina iz Češke, Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.  

U kategoriji o vinu i vinogradarstvu stiglo je 19 radova, a svoje pjesme su čitali pjesnici: Mihajlo Orlović, Živko Vujić, Zoran Grumić, Vjekoslav Aćimović i Miladin Berić.

Pored književnika Momčila Spasojevića, koji je pročitao odluku žirija, radove su ocjenjivali profesorka književnosti Zagorka Trivić i Jelena Ivanković, direktorka Narodne biblioteke „Ivo Andrić“. Ona je prisutne podsjetila i na pjesničko stvaralaštvo profesora srpskog jezika i književnosti, pjesnika i boema Slavka Jungića Jeseja (1946 – 2002) i dosadašnje dobitnike književne nagrade koja nosi njegovo ime.

Goste su u ime pokrovitelja nagrade „Vinarije Jungić“ pozdravili Željko Jungić, a ispred organizatora predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Čelinac Borislav Maksimović.

Ovu književnu manifestaciju podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS