Nova šokantna saznanja: Agent CIA-e je špijunirao FIFA-u

Novinska agencija The Associated Press saznaje da je jedan agent Američke sigurnosne agencije (CIA) bio uključen u projekt Vlade Katara u vezi s dobijanjem domaćinstva za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.

Imenovanje Katara za domaćina smotre najboljih svjetskih selekcija u nogometu od prvog trenutka izazvalo je dosta kontroverzi i polemike, a najveće optužbe trpio je sada već bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Nakon brojnih saznanja o nehumanim uslovima za rad i smrti brojnih radnika koji su radili na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo, AP je došao do saznanja da je u cijeli projekt Vlade Katara bio uključen i agent CIA-e i da je on od 2010. godine imao zadatak da špijunira nogometne zvaničnike širom svijeta i da uz pomoć špijunskih metoda iz njih izvuče ključne informacije u vezi s odabirom narednog domaćina.

Riječ je o Kevinu Chalkeru, novinari AP-a su imali uvid u listu poziva, poruke, e-mailove i poslovne dokumente ovog CIA-inog zvaničnika, a on je navodno imao e-mail adresu na domeni katarske vlade. Među pozivima su pronađeni i brojevi nekoliko ljudi koji su direktno odlučilivali o narednom domaćinu Svjetskog prvenstva.

Osim prisluškivanja i krađe informacija, ovaj zvaničnik je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenim mrežama, gdje je fotografijama atraktivnih djevojaka namamljivao zvaničnike da se upuste u konverzaciju s njim.

Chalker je ove informacije odmah demantovao, iako se na fotografijama jasno vidi u društvu pomenutih ličnosti, a on je rekao da su AP-ovi dokumenti falsifikati.

Iz FIFA-e i Nogometnog saveza Katara se nisu oglašavali o ovom pitanju, a cijeli slučaj je došao i do američkog Kongresa, koji je pokrenuo internu istragu zbog sve većeg broja operativaca koji se poslije penzije upuštaju u ovakve poslove, a posebno često to rade na Bliskom istoku.

(Klix)

Tagovi: