Mini sajam knjiga u Čelincu

Povodom obilježavanja Dana Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ Čelinac u ponedjeljak, 12. oktobra, u Sportskoj dvorani, smještenoj u neposrednoj blizini osnovne i srednje škole, organizovaće se prvi put u Čelincu „Mini sajam knjiga“.

Ljubiteljima lijepe pisane riječi svoja izdanja ili knjige iz svog asortimana predstaviće čelinački izdavači „Imprimatur“, Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ i SPKD „Prosvjeta“, Udruženje strip-autora i obožavalaca stripa „Deveta dimenzija“, te knjižare „Elena“ iz Čelinca, „Ramajana“ i „Biblioner“ iz Banjaluke.

Ovo svojevrsno književno druženje na Miholjdan trajaće od 10 do 18 časova, a prigodno otvaranje održaće se u 11 časova.

Ulaz je slobodan, a knjige će se prodavati po sniženim cijenama. Posjetiocima će se ponuditi i lijepi pokloni, poput besplatne članarine za narednu godinu u Narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“, te zanimljive knjige i časopisi.

Budući da su pomenuti izdavači i knjižari u ovoj godini bili veoma vrijedni i uspješni, te da su veoma dobro snabdjeveni beletristikom i klasicima, mnogo je razloga da ovaj događaj izazove veliku pažnju čelinačke kulturne javnosti.

Direktorka čelinačke biblioteke Jelena Ivanković ovim povodom ističe da se ove godine „Miholjdanske kulturne svečanosti» prilagođavaju preporukama zdravstvene struke koje se odnose na sprečavanje širenja virusa kovid 19. Iz tog razloga, prvi put nakon 22 godine, neće se dodijeliti „Miholjdanska povelja“, kojom ova ustanova nagrađuje pojedinca ili kolektiv za izuzetan doprinos razvoju ili afirmisanju kulturnog stvaralaštva u čelinačkom kraju. Kao najljepša zamjena toj manifestaciji uz podršku izdavačke kuće „Imprimatur“, koja je protekle dvije godine učestvovala na najprestižnijim sajmovima u regionu i čija su izdanja dobila veoma ugledne nagrade, organizuje se «Mini sajam knjiga».

Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ ove godine obilježava 45 godina djelovanja, a smještena je u objektu u kojem je i Srednjoškolski centar Čelinac. Iako nedostatak prostora značajno ograničava njenu djelatnost, uspješno afirmiše kulturno stvaralaštvo u ovoj lokalnoj zajednici i čelinačke kulturne stvaraoce. Već četvrt vijeka bavi se i izdavačkom djelatnošću i objavila je pedesetak knjiga zavičajne tematike, a punih 20 godina izdaje i mjesečni lokalni informativni list „Čelinačke novine“.

Tagovi: