Dug Čelinca premašuje 2,6 miliona, bačene gume niko neće

Dug opštine Čelinac, prema poslednjim podacima sa kraja februara ove godine, po osnovu dugoročnog kreditnog zaduženja iznosi ukupno 2.636.687 KM i to po osnovu indirektnog, spoljnog duga.

Ovo je navedeno u odgovoru na odborničko pitanje Bojana Topića (DNS) u kojem se navode i dva kredita – za sanaciju i rekonstrukciju lokalne infrastrukure koja je oštećena tokom poplava u opštini Čelinac te za projekat vodosnadbijevanja, izgradnje i rekonstrukcije kanalizacionih sistema.

“Opština nema kreditno zaduženje po osnovu direktnog, unutrašnjeg duga”, istakli su nadležni u lokalnoj upravi.

Podaci o dugu samo su dio informacija koje su na osnovu odborničkih pitanja, postavljenih od početka godine, predstavnici uprave i javnih institucija dostavili na adresu čelinačke Skupštine.

Radomir Trivić, odbornik DNS-a, zatražio je informacije da li postoji strategija ili mjera koja bi rješila pitanje upravljanja komunalnim otpadom, odnosno, automobilskim gumama i šta sa njima kad izgube upotrebnu vrijednost? Odgovor su pripremili u javnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ Čelinac.

“Iz perspektive komunalnog preduzeća, postavljeno je odlično odborničko pitanje pošto nemamo rješenje za ovu vrstu otpada. Donošenje mjera i strategija nije u nadležnosti komunalnih preduzeća. Deponija u Ramićima ne prihvata i ne odlaže gume, pa ih samim tim ne smijemo sakupljati i odvoziti na tu Regionalnu deponiju. Radnici Čistoće nerijetko nalaze gume u kontejnerima, oko njih i na divljim deponijama, a dok se ne riješi ovaj problem ostavljamo ih u prostoru koji koristi ovo preduzeće”, objelodanili su u tom lokalnom javnom preduzeću.

Trivićeva stranačka kolegica Zorica Pejić dobila je odgovor na pitanje u vezi sa projektom pod nazivom „Ponosna kartica 3+“.

“Realizacija projekta populacione politike za porodice sa troje i više djece „Ponosna kartica 3+“ je u toku. Sastanak sa predstavnicima fondacije održan je telefonski 7. marta, kada su definisani svi dalji koraci ove akcije i trenutno je u fazi potpisivanje ugovora”, navedeno je u odgovoru koji je dostavljen odbornici DNS-a.

PARKING APARATI

Na površinu su isplivali i planovi opštine u vezi sa postavljanjem parking aparata na javnim parkiralištima, s obzirom na to da se, izuzev telefonske poruke, jedino mogu kupiti karte u prostorijama opštine i na kiosku, odnosno trafikama.

“Predstavnici opštine su 16. februara održali sastanak sa predstavnicima kompanije ‘Lanako’, kako bi razmotrili mogućnosti za pojednostavljenje korišćenja aparata i naplate parking-prostora. Takođe, kompanija ‘Blic net’ je nadležnim u Opštinskoj upravi upriličila kraću prezentaciju ‘Smart city’. Shodno navedenim aktivnostima, u narednom periodu ćemo svakako izabrati optimalno rješenje za naplatu parking-prostora na javnim parkiralištima na području Čelinca, u skladu sa finansijskim mogućnostima i raspoloživim sredstvima u budžetu”, kazali su u lokalnoj upravi.

Igor Savičić, odbornik SDS-a, načelnika Čelinca je upitao da li je upoznat sa higijenskim stanjem vode koju konzumiraju građani MZ Dubrava Stara i koja, kako je naveo ”više liči na baru nego na pitku vodu”, a istovremeno se skupo naplaćuje od strane predsjednika savjeta MZ Dubrava Stara?

U odgovoru je navedeno da se MZ Dubrava Stara i dio MZ Vijačani Gornji snabdijevaju vodom putem lokalnog vodovoda, koji koristi oko 300 domaćinstava, plus javni objekti, kao i ustanove, samostalne radnje i drugi objekti na području koje pokriva ovaj vodovod.

“Кompletan vodovod sastoji se od tri vodovoda i to vodovoda ‘Pećine’ građen 1970. godine, vodovod ‘Ristovac’ građen 1985. godine i vodovod ‘Velike njive’ građen 1973. godine koji je posebna cjelina, ali nije potpuno tehnički odvojen tako da neka domaćinstva koriste oba sistema. Кako su svi vodovodi građeni prije više od 35 godina i kako su vodo-objekti dotrajali, a posebno kaptirana izvorišta, to direktno utiče na kvalitet vode. Zbog loše kaptiranih izvorišta i dotrajalih vodo-objekata, kvalitet vode nije zadovoljavajući, a posebno kad su veće padavine i kada se topi snijeg”, piše u odgovoru.

Vodovod, kako su pojasnili, nema sistem za hlorisanje vode.

“Cijena vode je uslovljena troškovima za električnu energiju koji koriste pumpe i troškovima održavanja zbog čestog pucanja vodovodnih cijevi, a naplata utroška vode se vrši u skladu sa Odlukom o seoskim vodovodima”, naveli su nadležni.

IZVORIŠTE ZMAJEVAC BJELOGORA

Odbornicu SDS-a Sandra Janković zanima koliko je novca do sada opština Čelinac utrošila u realizaciju projekta izgradnje vodovodne mreže vezano za izvorište Zmajevac Bjelogora, te da li se još radi na tom projektu.

Projektna dokumentacija za izgradnju vodovoda Šnjegotina Srednja i Šnjegotina Velika je, podsjetili su, obezbijeđena u periodu od 2005. do 2006. godina. Prvi radovi otpočeli su 2008. godine, a finansiranje je bilo iz više izvora i to na osnovu kreditnog zaduženja opštine te namjenskih sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U prvoj fazi rađene su dvije kaptaže sa vodozahvatom Кilavi potok i Zmajevac. Izvođač radova je „Inkoprom“ Banja Luka dok je nadzorni organ bio mr Risto Stjepanović diplomirani inženjer građevine. Vrijednost ovih radova iznosila je 247.552 КM.

U drugoj fazi koja je rađena 2009. godine urađena je primarna mreža, a prema postojećem projektu. Vrijednost radova je iznosila 107.220 KM. Proceduru javne nabavke sprovodila je Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata i izabran je izvođač radova „Inkoprom“Banja Luka, dok je nadzor nad izvođenjem radova vršen od strane Sanje Toljević, diplomirani inženjer  građevine.

Usljed obilnih padavina i poplava u 2010. godini došlo je do značajnijeg oštećenja primarnog dijela vodovoda, čija je sanacija završena kroz djelimično izmještanje voda. Sanacija je vršena u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata, od sredstava namijenjenih za sanaciju šteta od elemetarnih nepogoda. Vrijednost ovih radova na pomenutoj sanaciju je 46.727 КM. Ugovor od strane Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata dodijeljen je preduzeću „Niskogradnja“ Teslić, nadzor je vršio „Кomunalni inžinjering“ i Slobodan Todorović diplomirani inženjer građevine.

“Nastavak izgradnje predmetnog vodovoda je realizovan kroz Projekat vodovoda i kanalizacije opštine Čelinac, koji je u toku. Isti je obuhvatio izgradnju rezervoara od 200 m3, mreže 3.000 metara i 30 kućnih priključaka. Izvođač radova je „MG Mind“ Mrkonjić Grad. Od strane nadležnog ministarstva imenovan i nodzorni organ koji prati izvođenje radova. Vrijednost radova na izgradnji rezervoara 200 kubnih metara, cjevovoda u dužini oko 3500 m, kao i 30 kućnih priključaka iznosila je 378.957 КM. Na pomenutom vodovodu do sada izgrađene su dvije kapitaže, rezervoar 200 m3, primarni cjevovod u dužini od 6.500 m i 30 kućnih priključaka i ukupna vrijednost iznosila je 780.458 КM”, piše u odgovoru.

PARKIRANJE

Jedno pitanje se odnosilo na parkiranje u ulici Ive Andrića, a iz Policijske uprave su naveli da primjenjuju zakon i kažnjavaju one koji ga prekrše i nepoštuju saobraćajne znakove.

MojČelinac.info