Dodik: Sa Putinom sam nasamo razgovarao sat vremena

Sa Putinom sam nasamo razgovarao sat vremena. Razgovarali smo o mnogim temama, privredi, energetici, završetku ruksog hrama u Banjoj Luci. Ipak najviše smo razgovarali o političkim pitnajima.

Rekao je ovo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji u Banjoj Luci koja je upravo u toku, a na kojoj govori o nedavnoj posjeti Moskvi i razgovoru sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

- Ono što Šmit priča nema veze sa istinom, on sam sebe hrabri, Rusija jasno ostaje dosljedna u stavu da je izbor visokog predstavnika nelegitiman – rekao je Dodik.

Sve ono što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Aneksom 4, Rusija podržava, poručuje Dodik.

– Gotovo da nije bilo pitanja o kojem se nismo složili. Mi smo u Republici Srpskoj jasni da nećemo u NATO i o tome smo razgovarali i to onog dana kad se održavala ministarska konferencija ministara NATO saveza – rekao je Dodik.

On je dodao da nje saglasan sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom, rekavši da je njegova poruka da će učiniti sve da sačuva Oružane snage BiH, ustvari direktna prijetnja.

- NATO jeste i ostaće jaka formacija, ali ne smije da ima rigidnu ulogu ovdje, sa njima imamo bezobrazno loše iskustvo, bombardvali su nas nekoliko puta. Sada su se Brintanci presvukli u civilna odjela i provode istu politiku, kao i NATO, ali mi ne vjerujemo u njihvoe dobre namjere – kaže Dodik.

On je dodao da jedino ruski predsjednik Putin ima realan pristup situaciji u BiH i ponaša se odgovorno kao predstavnik zemlje garanta Dejtnonskog sporazuma, a optužuju ga za navodni "maligni uticaj". Razgovori o izbornoj reformi, u kojima RS ne učestvuje, u Federaciji BiH su neiskreni i praćeni “bošnjačkim kukumakanjem”.

Ponvio je da će predstavnici RS glasati za svako rješenje o kojem se Hrvati i Bošnjaci, unutar Federacije BiH dogovore, te koje će zaista osigurati legitimno predstavljanje sva tri naroda, pa i Srba u Federciji BiH.

- Što se tiče drugih rješenja u Izbronom zakonu, mi se zalažemo za to da mandati pripadaju strankama, a ne izabranim funkcionerima, te da se ukine glasanje u odsustvu, odnosno glasovi iz vreća, jer su to najveći izvori političke korupcije. I meni dolaze ponude da mi obezbijede u inostranstvu 1.000 ili 2.000 glasova, prodaju dokumente i glasove, i to je javna tajna – rekao je Dodik.

On je predložio da se iz budžeta plati svakom građaninu BiH da na dan glasanja doputuje u BiH, makar i iz SAD ili Australije, i da pošteno glasa.

Govoreći o posjeti Rusiji, Dodik je rekao da je ta posjeta bila vrlo uspješna, da je sa Gaspromom dogovoren autonomni krak gasovoda za Srpsku, a u planu je, kako je rekao izgradnja dvije ili čak više elektrana na gas.

– To bi bilo okvirno investicija oko milijardu evra – rekao je Dodik.

Govoreći o “raznim izaslanicima” sa zapada Dodik je istakao da je vrlo čudno da Britanci, nakon što su izašli iz EU, nagovaraju BiH da EU pristupi.

srpskainfo.com

Tagovi: