Predložen pritvor za Radića, da ne bi ponovio raketni napad

Aleksandru Radiću (42) iz Čelinca, osumnjičenom za ispaljivanje zolje na zgradu „Agrama“ predložen je pritvor poslije isptivanja u tužilaštvu.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su za Srpskuinfo da je Osnovnom sudu u ovom gradu predloženo određivanje pritvora za Radića.

– On je osumnjičen da je zajedno sa za sada nepoznatom osobom ili više njih, 30. avgusta oko 23.40 u Ulici Bulevar Srpske vojske broj 17 iz raketnog bacača „zolja“ ispalio raketu na zgradu „Agrama“ – pojasnili su u tužilaštvu.

Oni su dodali da je tužilac stavio prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

– Osim toga pritvor je predložen i zbog sumnje da bi Radić boravkom na slobodi mogao uništiti ili skloniti tragove važne za krivčni postupak, kao i ometati krivični postupka uticajem na svjedoke i saučesnike. Pritvor mu je predložen i zbog bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo – rekli su u tužilaštvu.

O prijedlogu za određivanje pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banjaluci.

Četrdesetdvogodišnji Aleksandar Radić iz Čelinca, koji je uhapšen jer je ispalio zolju na zgradu Koncerna “Agram” u Banjaluci, izvršio je do sada više krivičnih djela za koja je pravosnažno osuđivan, saznaje Srna.

Prema saznanjima, Okružni sud Banjaluka osudio je Radića 2003. godine na osam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela teška krađa.

Osnovni sud Banjaluka 2013. godine osudio ga je za tešku krađu na četiri mjeseca zatvora, a 2012. godine Osnovni sud u Kotor Varošu za iznudu u pokušaju i tjelesnu povredu osduio ga je na novčanu kaznu u iznosu od 3.500 KM.

Godine 2007. Osnovni sud Banjaluka osudio je Radića na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, uslovno dvije godine i novčanu kaznu od 500 KM za krivično djelo nasilničko ponašanje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Krivično djelo izvršeno je na području opštine Čelinac.

Radića je 2015. godine Opštinski sud u Jajcu osudio na kaznu zatvora u trajanju šest mjeseci, uslovno godinu i tri mjeseca za krivično djelo pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom teška krađa prema Kriivčnom zakonu FBiH.

Ovo krivično djelo izvršeno je u septembru 2012. godine u mjestu Bulići, zaseok Zabraje, opština Jajce.

Prema sazananjima Srne, Radiću je Osnovni sud Banjaluka 1990. godine izrekao vaspitnu mjeru sudski ukor za počinjeno krivično djelo teška krađa.