"Heroji po šiframa" promovisani u Kotor Varošu

 U Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu predstavljena je knjiga "Heroji po šiframa" Dajane Tadić, u kojoj je ova Banjalučanka opisala svakodnevnu borbu ljudi sa malignim bolestima.

Tadićevoj je sa 25 godina dijagnostifikovan Non Hočkin limfom najvišeg stepena agresivnosti i operisana je zbog otežanog disanja prouzrokovanog širenjem tumorske mase koja je rasla u grudnom košu.

O ljudima koje je upoznala tokom liječenja počela je da piše poslije oporavka na internet blogu "Heroji po šiframa".

Tadićeva kaže da je pisala o ljudima koji su prolazili kroz slične situacije kao ona, ali nisu imali priliku da to sa nekim podijele.

- Kada se borite sa bolešću, bilo da je maligna ili neka druga, sigurna sam da vas ne može razumjeti neko ko nije prošao kroz sve to, čak ni stručno lice poput psihologa - objasnila je Tadićeva na sinoćnjoj promociji.

Ona je istakla kako se trudila da knjiga bude pozitivna, da ne govori samo o mučnoj i teškoj borbi, nego i o nadi, o nekom novom početku. Gordana Čajić, jedna od heroja o kojima je Tadićeva pisala, istakla je da je odmah na početku svoje bolesti, uprkos lošim prognozama, znala da će se izboriti s tom strašnom preprekom.

- Uvijek sam bila jaka, nisam bila pesimista i u bolnicama su nas svi pamtili kao vesele bolesnike, ako se tako može reći. Kada sam završila sa terapijama i krenula kući veoma teško mi je pao gubitak kose, bilo mi je strašno pojaviti se pred djecom takva - navela je Čajićeva.

Direktor Narodne biblioteke Bojana Vasić smatra da se i na ovakav način može pomoći onima koji vode bitku sa malignim oboljenjima.

Ona je napomenula da je ovo bila najemotivnija promocija koja je održana u prostorijama ove ustanove.