Razorni uragan udario u SAD (VIDEO)

Uragan “Florens” pogodio je jutros obale Sjeverne i Južne Karoline u SAD noseći obilne padavine i olujne vjetrove. Situacija je “ekstremno opasna”, upozoravaju nadležni.

Zvaničnici navode da je “Florens” donijela vjetrove koji duvaju brzinom od oko 160 kilometara na čas, prenose agencije.

Padavine koje je spoljni obod uragana donio do obale, popavile su puteve, a u nekim dijelovima su se izlile rijeke. Više od 100.000 kuća već je ostalo bez struje dok se opšti vremenski uslovi pogoršavaju.

VIDEO: Uragan

Zvaničnici upozoravaju da je oluja takve razorne snage da može da “ubije veliki broj ljudi” i da postoji opasnost od katastrofalnih poplava.

Vlasti su izdale naredbu da se više od milion ljudi, koji žive na obalama dvije Karoline, evakuišu. Hiljade ljudi potražilo je sinoć sklonište. U nekim dijelovima Sjeverne Karoline u roku od nekoliko sati palo je skoro 30 centimetara kiše.

Iako se uragan spustio na kategoriju 2, on ostaje opasan i nepredvidiv, upozorava Nacionalni centar za uragane.

Predviđa se da će se svom silinom obruštiti na Kejp Fir u Sjevernoj Karolini u petak ujutru po lokalnom vremenu i da će donijeti izuzetno obilne padavine, prenosi Rojters.

VIDEO 2: Uragan

“Florens”, čiji prečnik trenutno iznosi 400 kilometara, pogodiće područja na kojima živi oko 11 miliona Amerikanaca.

Najveću opasnost, kako navodi agencija, predstavljaju plimski talasi, odnosno nadolazak mora, koji su uzrok smrti oko 49 odsto žrtava uragana u SAD.

 

Tagovi: