Subvencije za stambene kredite kasne mjesecima

Subvencije za kamatne stope na stambene kredite mladima i mladim bračnim parovima u Republici Srpskoj ponovo kasne, a posljednja uplata bila je za april, saznaje portal CAPITAL.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS su potvrdili da je posljednja subvencija isplaćena za april i istakli da se „dinamika isplate subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove odvija u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu“.

-Subvencije se isplaćuju uglavnom za dva do tri mjeseca odjednom, što svi naši korisnici znaju. Posljednja uplata subvencija bila je za april ove godine, a u sistem su unesene obaveze za maj i jun i očekujemo da će one u skorije vrijeme biti izmirene- rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da dugovanja za jul i avgust iznose nešto više od 200.000 KM i da će biti unesena u sistem čim ministarstvo od komercijalnih banaka dobije sve podatke o korisnicima i iznose koji treba da budu uplaćeni.

Za subvenciju kamatne stope na stambene kredite mladim i mladim bračnim parovima koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS u ovoj godini je planirano 1,6 miliona KM.

Korisnici su nezadovoljni i ističu da ovo nije prvi put da ne dobijaju subvencije na vrijeme te da su za 2016. kasnile čitavih godinu dana.

-Mi ratu kredita moramo platiti svaki mjesec, a subvencije, koje nam zaista znače, dobijamo sa zakašnjenjem. Sigurno je da bi nam ova subvencija značila i mnogo više kada bismo mogli sa sigurnošću da računamo na taj novac svaki mjesec- kazao je za CAPITAL jedan od korisnika subvencija i dodao da od 12 mjesečnih subvencija može da plati jednu i po ratu kredita.

Programom subvencija kamatnih stopa do sada su obuhvaćena 3.233 korisnika, a od početka realizacije programa do sada je izdvojeno 8.376.981 KM.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta su rekli da se isplata subvencija vrši tako što im komercijalne banke dostavljaju spiskove i iznose koje je potrebno uplatiti korisnicima subvencija, nakon čega ministarstvo novac doznači bankama, koje novac raspoređuju na račune krajnjih korisnika.