Vjernici sutra obilježavaju Usječenje: Na ovaj veliki praznik ne uzimajte nož u ruke

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra obiljležavaju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, dan smrti svetitelja koji se, kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj, smatra posljednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta.

Prema jevanđeljskim zapisima, Sveti Jovan je javno osuđivao razvrat rimskog društva i braneći javni moral nije štedio ni judejskog cara Iroda, koji je svom bratu preoteo ženu Irodijadu i s njom se provodio u bludu i razvratu. Sveti Jovan je pogubljen na nagovor Irodijadine kćeri Salome koja je, kako kaže predanje, svojom zavodljivom igrom "sedam velova" uspela da izmami carsko obećanje.

Po nalogu Irodovom, Sveti Jovan je posječen, a njegovu glavu je Saloma na tanjiru donela carici Irodijadi. Na ikonama posvećenim ovom prazniku, Sveti Jovan se slika sa odsječenom glavom u desnoj ruci, koja je simbol njegove mučeničke smrti.

SPC posvećuje tri dana u godini ovom svetitelju i praznuje, pored Usekovanja, Sabor svetog Jovana Krstitelja (20. januar) i Rođenje svetog Jovana (7. jul).

Dan Usekovanja hrišćani provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. Toga dana nema nikakvog slavlja, niti se u ruke uzima nož, u znak sjećanja na stradanje Jovanovo.

Sveti Jovan spada među najpoštovanije svetitelje i primjer je čvrste volje, pravičnosti i poštenja. U srpskom narodu postoji običaj bratimljenja - "po Bogu i svetom Jovanu", a Jovanjdan je jedna od najčešćih slava.

Tagovi: