Teslićka Destilacija ponovo najavila gašenje proizvodnje

Destilacija iz Teslića najavila je kako će zbog nedostatka sirovine po drugi put u ovoj godini morati obustaviti proizvodnju, a zbog kako su poručili nepoštivanja ugovora o isporuci od strane javnog preduzeća Šume RS.

Poručuju kako će na taj način dovesti u pitanje budućnost 350 radnika, a strahuju i od penala od stranih partnera jer neće moći ispoštovati ranije potpisane ugovore o isporuci proizvoda.
U Destilaciji ističu da Šume RS već godinama unazad ne poštuju ugovore koje su potpisale sa svojim kupcima i dovode drvoprerađivače u sve teži finasijski položaj.
Smatraju kako je jedan od razloga zbog kojeg se ne poštuju ugovori visok izvoz drvnih sortimenata u trupcima i proizvoda od drveta niskog nivoa finalizacije.
Naime, u toku 2017. godine, prema zvaničnim podacima UIO BiH i Republičkog zavoda za statistiku, iz Republike Srpske izvoz cijepanog ogrevnog drveta je rastao za 14,25 i iznosi 410.000 m3. Ovakav trend rasta izvoza cijepanog ogrevnog drveta, upozoravaju, dovešće do toga da niko od trenutnih kupaca ogrevnog drveta, neće imati dovoljno ove sirovine.
Iz Šuma RS su odgovorili za Nezavisne kako su svjesni problema te da je juče (5. septembra 2018. godine) u Banjaluci održan sastanak direktora preduzeća sa direktorima šumskih gazdinstava gdje je dogovoreno da dnevne isporuke prema Destilaciji ne smiju biti manje od 550 m3.
- Na sastanku je zaključeno i da ugovori prema sva tri prioritetna kupca, a to su Eko Toplane iz Banjaluke, RS Silicon iz Mrkonjić Grada i Destilacija Teslić moraju biti u potpunosti ispoštovani - rečeno je za Nezavisne u Šumama RS.