Čelinac: Predstavljena knjiga "Kad sjećanja ožive" Vladimira Stančića

U Narodnoj biblioteci "Ivo Andrić" prošle sedmice, pred mnogobrojnom čitalačkom publikom, predstavljena je knjiga "Kad sjećanja ožive" Vladimira Stančića (1944) koji duže od pola vijeka živi i radi u Njemačkoj.

O knjizi i autoru govorili su direktor biblioteke i lektor knjige Jelena Ivanković i recenzenti Momčilo Spasojević i Borislav Maksimović. Oni su istakli da ovo nije samo autobiografija i rodoslov autorove porodice, nego lijep spomen autorovom zavičaju, selu Štrbama, i njegovoj cijeloj generaciji koja je razvijala ovo društvo radeći u zemlji i inostranstvu i izvlačila ga iz bijede.

Prema njihovim riječima Stančić je ovu knjigu srcem pisao cijeli svoj život. Naglasili su da je Stančić posvećen porodici, a putovanja i zanimanje za kulturu obilježila su njegov život. Podsjetili su da on duže od dvije decenije sarađuje sa "Čelinačkim novinama" i čelinačkom bibliotekom kojoj nerijetko na poklon donosi i knjige iz svoje bogate porodične biblioteke.
Ovaj kulturni događaj uljepšala je i publika koja se aktivno uključila u predstavljanje knjige. Tako su o autoru, knjizi i njenom značaju pohvalno govorili i prof. dr Ostoja Đukić, Vojislav Eskić, Marko Orašanin i Pero Rodić, koji su takođe svojim knjigama oplemenili zavičajnu zbirku Narodne biblioteke "Ivo Andrić". 
I sam autor pozdravio je prisutne zahvalio im se na prisustvu, objasnio motive za izradu ovog djela i darovao im po jednu knjigu, a više primjeraka darovao je i čelinačkoj biblioteci, navode u biblioteci.

Tagovi: