Švajcarci u šoku zbog blage odluke FIFA: Albanci iz Amerike plaćaju kaznu Džaki i Šaćiriju

Možda se nama i nije svidjelo kako je Svjetska kuća fudbala riješila da sankcioniše neprimjereno slavlje Granita Džake i Đerdana Šaćirija, strijelaca za pobjedu nad Srbijom (2:1) u drugom kolu Mundijala, ali nezadovoljstva novčanom kaznom FIFA ima i u Švajcarskoj. I to u vodećim medijima.

Najveći među njima,“Blik”, ovim povodom se obratio tamošnjoj javnosti kolumnom urednika sportske rubrike Feliksa Bingesera, u kojoj se navodi sljedeće:

-FIFA je riješila ovaj slučaj kao što i inače rješava. Novcem. Igrači i članovi Saveza sada mogu da odahnu. Kao i mnogi navijači. Ekipa može da se u potpunosti sprema za nastavak svoje ljetnje bajke. I, za neke je kazna odgovarajuća, za druge – loš kompromis. Jedno je sigurno: FIFA je propustila da pošalje jasnu poruku. Sve je ovo bila jedna alibi procedura.

Trebalo je da pošalje jasan znak. Da pokaže fudbalskom svijetu: tako provokativne i nacionalističke poruke, koje produbljuju delikatni konflikt, neće biti tolerisane. Snažnija reakcija bi razdanila situaciju…

Ako igrač napravi penal, biće sankcionisan. Ako mu je to druga kazna, leti sa terena, isključen je. Drugim riječima, ono pokazivanje orla, koja je bila jedna neodgovorna glupost, trebalo bi da je neuporediva sa drugim stvarima, igrači bi stvarno morali da izvuku pouke iz ovoga. Da, srpske provokacije su bile teže, izazvane i od političara, i od predstavnika Saveza i od strane navijača. I od strane trenera, koji bi morao da povuče svoju izjavu o tome da arbitra treba izvesti pred sud. Ali, tri švajcarska fudbalera su dala autogolove. Neka sad, kao na terenu, operu svoja usta i nastave da – igraju fudbal – piše Bingeser.

Za razliku od “Blika”, “Bern cajtung” ima drugačiji ugao gledanja u kome ima opravdanja pomenutih sankcija ali i pouke za vinovnike incidenata.

Podsjećajući da FIFA nije kaznila Džaku i Šaćirija sa po 10.000 švajcarskih franaka, a Štefana Lihtštajnera sa pet hiljada, sudeći po 54. članu Disciplinskog pravilnika (kojim se sankcionišu uvrede prema gledaocima, i za koji je minimalna kazna dva meča suspenzije), već po 57. članu (koji obrađuje situacije “nesportskog ponašanja), taj list, u tekstu urednika rubrike Tomasa Šiferlea, navodi i sljedeće:

-Bilo koja veća kazna bi bila neprimjerena. Pa, šta bi bilo kada bi neko trčao po trgu sa podignutim srednjim prstom? Da li on to radi zato što pripada tzv. Islamskoj državi, jer oni koriste i taj simbol? Pa, vozač Formule 1, Sebastijan Fetel, uvijek slavi svoje pobjede tako. Da je FIFA snažnije kaznila naše fudbalere, otvorila bi branu i poplavila svijet sporta novim problemima. Međutim… Ovo ne znači da igrači, naročito Džaka i Šaćiri, treba da zaborave da su svojim postupcima pokrenuli emotivnu lavinu, i izazvali razne interpretacije njihove lojajnosti švajcarskoj selekciji. To shvatite čim vam Mundijal postane lonac u kome sve ključa od emocija i odjednom isplivaju stvari koje inače nemaju veze sa fudbalom. Trebalo bi njih dvojica da ne zaborave u kakvom su osjetljivom okruženju… Možda oni to neće ponoviti, ali su prekinuli četvorogodišnji zavjet da ‘dvoglavog orla’ neće pokazivati – piše “Bern cajtung”.

Sa druge strane, “Noje ciriše cajtung” navodi da su i igrači švajcarski Savez “dobro prošli”.

Navodeći da svako može da razumije kako su se Džaka i Šaćiri osjećali u okruženju koje im je zviždalo i vrijeđalo kad god bi imali loptu, u analizi novonastale situacije stoji i sljedeće:

-Da, ta dva mlada čovjeka su imala emotivno veče u Kalinjngradu, driblali su i igrali kao članovi reprezentacije Švajcarske, ali su lične motive stavili iznad timskih. FIFA je, prosto, morala da izrekne oštriju kaznu. Ali, nije to okarakterisala kao provokaciju publike, već kao udar na fer-plej. Da se držala onog prvog, bilo bi tu i suspenzije. I sam Savez se držao defanzivno poslije meča, sa argumentima poput ‘bile su to samo spontane reakcije’. A svojim postupcima igrači su, vjerovatno nesvjesno, pokrenuli nove debate u Švajcarskoj o tome trebaju li ljudi sa porijeklom iz drugih krajeva da budu u nacionalnoj selekciji. Ukazivaće desničari da su bili u pravu kada su tvrdili da takvi igrači ne treba da budu u reprezentaciji, a igrači…. Činjenica da su dva najtalentovanija fudbalera Švajcarske otvorila vrata jedne ovakve disuskije, ugrozili mir, ali i uspjeh njihove ekipe, gorča je strana irone u ovoj priči.-

“Blik”, pritom, donosi i informaciju da će kaznu za Granita Džaku i Đerdana Šaćirija, platiti niko drugi – nego albanska dijaspora iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj list, naime, donosi informaciju da je navijač švajcarske reprezentacije iz Njujorka, Albanac Rilind Reka, pokrenuo internet kampanju da se u SAD skupi novac za plaćanje kazne pomenutom dvojcu, a kako je za tili čas taj apel (u kome ima se, pored ostalog, kaže ‘Donijeli su sreću svim Švajcarcima i Albancima na svijetu, odvojte trenutak svog vremena i pomozite im’) podijeljen preko 2.700 puta na Fejsbuku, odmah je skupljeno dovoljno sredstava, prenosi Blic.

Tagovi: