Jeste li među "srećnicima": Plate u Srpskoj povećane i do 155 maraka

Plate u Srpskoj za godinu dana narasle su i do 155 maraka, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Po tvrdnjama statističara, u julu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u svih 19 područja.

Najbolje su prošli oni koji rade u sektoru ostale uslužne djelatnosti, jer im je plata sa 758 otišla na 913. U procentima gledano, najveći skok su, ipak, imali oni koji posluju nekretninama – 24,5 odsto.

– Slijedi djelatnost pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo (24,3 odsto) – tvrde u Republičkom zavodu za statistiku.

U novcu izraženo, svote na tekućim računima zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu podebljane su sa 550 na 684 KM, odnosno za 134 marke.

Da je došlo do povećanja plata, priznaje i Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, koji ističe da su razlozi višestruki.

– Prvi razlog je nedostatak radne snage, odnosno dovoljnog broja stručnih radnika, što je poslodavce natjeralo da podižu plate. Drugo, ljudi počinju drugačije da razmišljaju, po principu: ‘Neću džaba da radim’ i traže povećanje plata. Osim toga, na rast su uticale i one ranije mjere Vlade RS – naveo je Savanović za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, ovo povećanje je dokaz da je poslodavci i ranije trebalo da postupe ovako.

– I još imaju puno prostora da podižu plate i moraće to i da učine – uvjerava Savanović.

U istom periodu, po statističkim podacima, porasle su i plate zaposlenih u građevinarstvu, sa 561 na 632 marke. Razlog je sličan kao i kada govorimo o ugostiteljstvu.

– Kako bi sačuvali radnu snagu, poslodavci su morali da povise cijenu rada – kazao je za “Nezavisne” Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske.

Upravo je građevinskim radnicima, po statističkim podacima, bila najmanja plata u julu ove godine, dok su najviše, u prosjeku, zarađivali zaposleni u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.459 KM nakon oporezivanja.

– Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u julu 2019. godine iznosila je 912 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.417 KM – saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Tagovi: