Vladimiru Tadiću iz Čelinca zlatna medalja za samo jednu fotografiju

Fotograf Vladimir Tadić iz Čelinca osvojio je zlatnu medalju na takmičenju u Poljskoj i to za fotografiju Vlašića „Samo jedna fotografija 2020“. Tadić godinama učestvuje na međunarodnim fotografskim takmičenjima pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije fotografske umjetnosti čije su članice savezi svih zemalja svijeta.

Na prethodnim takmičenjima ova fotografija Vlašića je osvojila dvije srebrene medalje i to u Rusiji i Hrvatskoj. Tadić za naš portal kaže da je ova nagrada i te kako značajna, jer ga u svijetu predstavlja kao autora.

"Ova nagrada predstavlja i zemlju i kraj u kojem je nastala. To mi je posebno drago. Dobijao sam i ranije mnogo nagrada na različitim takmičenjima, ali nije se dešavalo da pošaljem samo jednu fotografiju i da za nju dobijem zlato. Nisam to očekivao", kazao je Tadić.

Vlašić se, dodaje on, od livade u ljetnjem periodu pretvori u Alpe zimi i tada je prekriven snijegom. Nagrađenu fotografiju je napravio mobilnim telefonom. Fotografija je, kaže on, nastala dok je sa članovima Planinarskog društva „PAK Summit“ iz Banje Luke obilazio Vlašić. Došli su do planinarskog doma na Devećanima gdje su napravili pauzu da se ugriju i da jedu.

„Iz doma sam prepoznao trenutak promjene vremena i sa jednim drugom izletio napolje i sve se desilo u desetak minuta. Kod sebe sam imao samo moblini telefon koji je u ovom trenutku poslužio, jer je svjetlo bilo odlično za fotografiju. Telefonom se mogu uraditi vrhunske fotografije ako to svjetlosni uslovi dozvoljavaju“, priča Tadić.

On dodaje da je za fotografa najvažnije - kretanje. U pokretu je suština fotografisanja. Tadić kaže da je često važnije naći se u okruženju poput ovog na Vlašiću nego nositi naprednu opremu vrijednu nekoliko hiljada maraka.

G. Dakić

Tagovi: