Udruženje Slatinaca iz Švajcarske obradovalo šamačke mališane

Povodom božićnih praznika, Udruženje Slatinaca iz Švajcarske doniralo je 2.500 maraka Udruženju građana za pomoć licima sa posebnim potrebama opštine Šamac, a slatkim paketićima obradovalo 50 djece i mladih s poteškoćama u razvoju.

Slatinci koji žive i rade u Švajcarskoj radost praznika u rodnom kraju nastoje da podijele sa najmlađima- kaže predsjednik udruženja Slatinaca Marko Milićević i napominje da je ovo treća godina kako sarađuju sa šamačkim udruženjem.

- Mi se humanitarnim radom bavimo već 17 godina, pomažemo onima kojima je to najpotrebnije. U saradnji sa opštinskim rukovodstvom prije tri godine smo započeli ovu saradnju sa Udruženjem za pomoć licima sa posebnim potrebama i to ćemo nastaviti i ubuduće, jer radost koju vidimo na licima ove djece je nešto prelijepo - kaže Milićević.

Stanislav Milovanović, predsjednik UG za pomoć licima sa posebnim potrebama rekao je da je djeci i roditeljima svaka vrsta pomoći i pažnje veoma značajna, jer se ova populacija susreće sa brojnim problemima, barijerama i predrasudama.

- Udruženje postoji iz tog razloga da okuplja djecu i roditelje, da zajedno radimo na prevazilaženju problema. Nama je važno da djeca s poteškoćama u razvoju budu prihvaćena, da društvo ima sluha za njihove potrebe, a u Šamcu imamo podršku opštinske vlasti i to nam mnogo znači - rekao je Milovanović.

On je napomenuo da je rad udruženja sufinansiran iz opštinskog budžeta sa 4.800 maraka na godišnjem nivou. Donaciju od 2.500 maraka koju su dobili od Slatinaca, podijeliće djeci i mladima-članovima udruženja, odnosno, svako će dobiti po 50 maraka.

Udruženje Slatinaca okuplja stotinak porodica koje generacijama žive i rade u Švajcarskoj, ali nastoje da ovakvim i sličnim akcijama prodube veze s rodnim krajem i otadžbinom.

- Udruženje Slatinaca je proteklu deceniju na području opštine Šamac pomagalo realizaciju više infrastrukturnih projekata, prvenstveno u Donjoj, Gornjoj i Srednjoj Slatini i Gajevima. Raduje me što je svoje aktivnosti proširilo na područje cijele opštine i mi smo im veoma zahvalni na tome - rekao je načelnik opštine Đorđe Milićević.

On je pozvao i druga zavičajna udruženja u zemljama Zapadne Evrope da slijede primjer Slatinaca.

M. L.