Tri savjeta za pravilno odmrzavanje mesa

Ako ste se zapitali koji je najbolji način za odmrzavanje mesa kako ne bi izgubilo hranjive sastojke i nakon pripreme, evo nekoliko savjeta na koje stvari treba da obratite pažnju.

Smijemo li odmah kuvati smrznuto meso? Da li je bezbjedno da se odmrzne u mikrotalasnoj?

Prije svega, meso morate odmah izvući iz plastične kese i staviti na tanjir, kako ne bi došlo u dodir sa hemikalijama prilikom otapanja. Takođe, poželjno je da ga spremate čim se otopi.

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u frižideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda.

Jedna od većih grešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija. Ako i vi želite da se riješite zaliha koje imate, ovo su tri najsigurnija načina za odmrzavanje mesa:

Frižider

Crveno meso i piletina nikada se ne trebaju odmrzavati na sobnoj temperaturi - površinski dio će se zagrijati brže od unutrašnjosti i podstaći razvoj bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mljeveno meso i piletinu. Postavite paketiće mesa na tanjir i stavite u donji dio frižidera.

Brzina odmrzavanja zavisi od količine mesa, pa će se tako kilogram mljevenog goveđeg mesa  odmrzavati cijeli dan, a veći rezovi i komadi s kostima čak dva do tri dana.

Odmrznuto meso može se sigurno čuvati u frižideru najviše pet dana prije pripremanja, podsjeća Karen Blejksli s Državnog Univerziteta Kanzas.

Hladna voda

Meso stavite u vrećicu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, zavisno o veličini komada. Kao i kod otapanja u frižideru, gdje je takođe hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom prije otopiti nego u frižideru.

Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. No taj način nije baš tako idealan. Potrošićete puno vode, a ona je dragocjena. Osim toga, ako vrećica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava.

Mikrotalasna rerna

Iako je to najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete rernu i ne procijenite koliko je potrebno za jedan komad, rubovi će se skuvati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Na žalost, ni otapanje hladnom vodom ni mikrotalasna rerna nisu najpouzdaniji metod, ali ako s vremenom tačno proučite koliko je mikrotalasnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi. Uvijek meso stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja prije odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korištenja mikrotalasne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.

(Magazin novosti)

Tagovi: