Spremaju se novi otkazi u rafinerijama

Bez posla u Rafineriji nafte u Brodu, koja je prije godinu dana obustavila proizvodnju, ove godine ostaje 136 zaposlenih, koji su proglašeni tehnološkim viškom, a otpuštanja uz otpremninu biće i u Rafineriji ulja Modriča, podaci su sindikata energetike u RS.

U Modriči je pripremljen spisak po kojem 17 radnika već u februaru postaju tehnološki višak, a koliko njihovih kolega bi se moglo naći u toj situaciji do kraja godine, niko ne zna.

Radnici obje rafinerije su zabrinuti za svoja radna mjesta nakon što je prije više od godinu dana u požaru uništeno postrojenje rafinerije u Brodu, te obustavljena i proizvodnja, a već prošle godine počela su i otpuštanja radnika kao tehnološki višak.

Neki sada razmišljaju i da sami potraže posao drugdje, umjesto da čekaju da postanu tehnološki višak, a sindikati su o svemu tome već obavještavali i Vladu, i javnost u RS.

Tehnološkim viškom se uglavnom proglašavaju KV radnici, oni sa srednjom stručnom spremom, te VKV radnici, dok oni sa višom i visokom stručnom spremom za sada nisu sporni.

To je jedan od razloga da i radnici sve više sumnjaju da se ne namjerava obnoviti proizvodnja nafte u Brodu, kao ni ponovo pokrenuti proizvodna linija u Modriči koja, takođe, nije u funkciji nakon brodske havarije, piše Srpskainfo.

Sve je izvjesnije, smatraju i u sindikatu, da se u Brodu ide na to da postrojenje više ne radi kao rafinerija nafte, već kao gasni terminal.

Da ima namjera da se pokrene proizvodnja, mislim da bi zadržavali ove radnike koji su najpotrebniji za proizvodnju, a ne obrnuto. Radnici koji se proglašavaju tehnološkim viškom su oni koji su potrebni u zemljama EU, a niko ih ovdje ne pokušava ni zadržati – ocjenjuje predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić.Očekuje se, kaže on, da među otpuštenima bude i radnika iz porodica poginulih boraca ili onih koji su jedini hranitelji u porodici.

U Brodu je poslodavac nedavno obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak.

Nezvanično je rečeno i da ove godine neće biti sanacije rafinerije.

Za rafineriju u Modriči ranije se govorilo da bi ove godine trebalo da zadrže 275 radnika, a da je 14 zaposlenih tehnološki višak, ali je prvi spisak viškova u ovoj godini premašio tu cifru.

Niko ne zna da li je to i konačan spisak. Niko se nije oglasio ni da će pomoći da se ovi radnici ne otpuštaju – ističe Ostojić.

U momentu privatizacije rafinerije, u Modriči je bilo zaposleno oko 540 ljudi, a rafinerija u Brodu je imala nešto više od 1.600 radnika.

Kakvi su njihovi planovi za proizvodnju u ovoj godini i zbog čega se smanjuje broj zaposlenih u rafinerijama, iz „Optima grupe“ nam nisu odgovorili do zaključenja ovog broja.

Ranije su, podsjećamo, saopštili da se optimizacija broja zaposlenih i troškova nikako ne odnosi na obustavu rada, već na „program za povećanje efikasnosti rada” u rafineriji u Brodu.

Otpremnine oko 4.000 KM

– Što se tiče otpremnine, po našim informacijama, radnici u oba preduzeća će dobiti ukupno po šest svojih plata, koje su zarađivali na svom radnom mjestu. U Modriči je to, recimo, u prosjeku oko 4.000 maraka po radniku – kaže predsjednik Sindikata energetike Slobodan Ostojić.

Tagovi: