Simpozijum u kamenu posvećen Borislavu Nježiću, učestvuju mozaičari svjetskog glasa

Dva vajara i dva mozaičara radovima na otvorenom, u neposrednoj blizini Zavičajnog muzeja u Gradišci, već danima rade umjetnička djela na zadatu i slobodnu temu. Umjetnici rade u okviru Simpozijuma u kamenu „Boro Nježić“ koji se po prvi put, upravo na Savskom keju, organizuje u čast ovog svjetski priznatog mozaičara rođenog u Romanovcima kod Gradiške.

„Namjera nam je da kroz kulturu i mozaik napravimo muzej na otvorenom. S obzirom na to da će taj muzej na otvorenom biti jedinstven, naš grad i Zavičajni muzej će upravo po tome biti prepoznatljivi”, rekao je direktor Zavičajnog muzeja u Gradišci Bojan Vujinović.

Ana Miljković radi mozaik (FOTO: B. Grgić)

Ana Miljković, mozaičarka iz Beograda, kaže da joj je priroda najčešća inspiracija. Ana je započela predivan mozaik i svojim vještim pokretom zainteresovala ovdašnju javnost.

“Meni je velika čast da učestvujem na sipmozijumu koji se zove po Borislavu Nježiću, jer je on najznačajniji umjetnik u Srbiji koji se bavio mozaicima. Ovo mjesto pored Save je, do sada, najljepše mjesto na kojem sam stvarala mozaike. Vjetar u leđa mi daju Gradiščani, koji su neprestano uz mene”, rekla je Miljkovićeva.

Simpozijum ima međunarodni karakter

Andrej Mitevski, svjetski poznat vajar, stigao je iz Skoplja. Njegove skulpture nalaze se u Brazilu, Argentini, Japanu i drugim državama.Od ove godine jedna grandiozna skulptura naći će se i u Gradišci. Mitevski ju je nazvao „Dvojstvo“ i kleše je od gromade krečnjaka duge tri, a široke metar i po.

Andrej Mitevski (FOTO: B. Grgić)

“Skulptura ima svoju dinamičnu i mirnu stranu, kao dan i noć, kao život i smrt, plus i minus.U Gradišci sam doživio plus, ovdje su ljudi jako ljubopitljivi. Počastvovan sam što sam učesnik prvog simpozijuma koji je nazvan po Borislavu Nježiću“, kazao je Mitevski.

Odmah do Mitevskog skulpturu od krečnjaka,koji je takođe dopremljen iz Danilovgrada, vaja beogradski umjetnik Milija Čpajak.

“Inspiraciju sam pronašao u diskontinuiranoj istoriji ovih prostora. Moja skulptura će predstavljati jednu knjigu koja je oštećena,koja podsjeća upravo na diskontinuitet istorije ovog kraja”, rekao je Čpajak.

Umjetnici Gradišku nazivaju Malim Beogradom

Simpozijum ili kolonija odvija se pod budnim nadzorom Zorana Đajića ,tehničkog organizatora „Simpzijuma u kamenu Borislav Nježić“.

“U Gradišci se osjećam kao kod kuće u Beogradu, pa ne zove se Gradiška džabe Malim Beogradom. Ovaku atmosferu do sada nisam doživio. Bora Nježić je jedan od najvećih srpskih umjetnika, koji je napravio iskorak u ovoj vrsti umjetnosti. Nježić je iskoračio iz 2D u 3D počeo je da radi mozaike u prostoru. Kolonija će postati tradicionalna i iza sebe će ostavljati najbolje skulpture i mozaike. Koliko je ova ideja dobra govori podatak da se na konkurs prijavilo 28 umjetnika iz 18 država”, rekao je Đajić.

Bojan Vujinović, organizator simpozijuma i direktor Zavičajnog muzeja Gradiška rekao je da će Savski kej u budućnosti biti ispunjen djelima umjetnika sa svih meridijana.

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška (FOTO: B. Grgić)

“Na mnogim javnim površinama u gradu će biti priređene postavke umjetničkih djela u kamenu. Biće to prepoznatljiva priča za ovaj grad koji će ugošćavati umjetnike sa svih meridijana“, rekao je Vujinović.

Legat Borislava Nježića otvoren u Zavičajnom muzeju Gradiška

Specijalni gost na simpozijumu je gospođa Ljilja Nježić, supruga svjetki poznatog umjetnika. Ljilja je Zavičajnom muzeju poklonila legat Borinih radova, slika, mozaika, alata i raznog pribora iz beogradskog ateljea.

Ljilja Nježić, supruga umjetnika Borislava Nježića (FOTO: B. Grgić)

Legat je otvorio gradonačelnik Zoran Adžić, istakavši da je namjera gradskih vlasti da Gradiška narednih godina postane mjesto gdje će dolaziti najbolji svjetski skulptori.

“Danas otpočinjemo jednu tradiciju, koja će biti brend Gradiške. Okupljaćemo skulptore iz čitavog svijeta koji će dobiti šansu da naprave umjetnička djela koja će ostaviti Gradišci, po čemu će naš grad biti prepoznatljiv. Dokazali smo kroz bistu proti Subotiću, Trg Čubrilovića i ovim aktivnostima posvećenim Bori Nježiću, da Gradiška ne zaboravlja svoje veličine i da želi da povrati atribut 'Mali Beograd', rekao je gradonačelnik Zoran Adžić.

U okviru Simpozijuma biće organizovana projekcija dokumentarno-igranog filma autora Milana Pilipovića, „Kamen pamti“, koji na vjerodostojan način govori o životu slavnog umjetnika rođenog u Gradišci, 1933. godine. Nježić je preminuo u Beogradu prije četiri godine, a prema riječima supruge Ljilje, formiranje legata u rodnom gradu bila je njegova životna želja.

Boško GRGIĆ