Ružica Jukić pozvala parlamentarce BiH da vrate plate

Parlamentarci su neradnici koji su 11 mjeseci primali plate i treba da ih sa naknadama vrate u budžet BiH, smatra potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Jukić.

Ona je reagovala na odbijanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH da da podršku izvještaju te najviše pravosudne institucije.

- Slažem se sa predsjedavajućim Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem da su parlamentarci trebali da vrate svoje plate i naknade, koje su dobijali za 11 mjeseci, jer u to vrijeme nisu radili. Nije još kasno da taj nezarađeni novac vrate u budžet – kaže za portal MojaBanjaluka.info  Ružica Jukić.

Prethodno, ona je na društvenim mrežama reagovala na odbijanje izvještaja, pojašnjavajući da su neutemeljene kritike što na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije prisustvovao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija. Ističe da je prisutan predstavnik VSTS, kao i do sada, i da nije neophodno da sjednici prisustvuje predsjednik.

Takođe, rekla je da je Predstavnički dom imao mogućnosti, kao što je to i do sada bezbroj puta radio, da uputi pitanja radi razjašnjenja nekih nejasnih stavki u izvještaju.

- To bi bilo i bolje, jer bi na ista pitanja odgovorio Savjet, kao kolektivno tijelo. Predsjednik VSTS samo predstavlja to tijelo i provodi odluke, koje donosi Savjet. Ali, pitam se, kome da se podnosi izvještaj, kada ti parlamentarci nisu 11 mjeseci radili, a primali su plate? Neprihvatljivo je da su za to vrijeme održali samo jednu konstitutivnu sjednicu i dvije hitne, te su zbog toga u zaostatku donošenja 30 zakona, od kojih i Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Kazneni zakon BiH – kaže potpredsjednica VSTS.

Ponovila je, u javnosti već iznesenu računicu, da su za takav nerad za svaku minutu koštali građane BiH 1.400 evra, te da su zbog njihovih svađa i prebacivanja odgovornosti trpili svi građani, a i budžet BiH.

Reagujući na prozivke VSTS potpredsjednica ove praviosudne institucije uzvraća da su parlamentarci ti koji nemaju uopšte kredibiliteta da pozivaju nekoga na ostavku, jer su oni ti neradnici koji su to davno trebali uraditi. Iznijela je stav da bi, ako to ne učine, Pravobranilaštvo tužbom trebalo tražiti da se  taj novac vrati u budžet, jer ga parlamentarci nisu zaradili.

- Koliko su oni pošteni može se vidjeti po glasanju o prijedlogu da se smanje otpremnine parlamentarcima sa 35.000 na 10.000 KM, jer ovaj pozitivni prijedlog nije prošao, zahvaljujući upravo ovim "poštenim" parlamentarcima. Takođe, da pojedini političari, pojedini mediji, pa i pojedine ambasade imaju različite reakcije, od napada do tišine, prema istim događajima, svjedoči i to što, niko od političara ne komentariše kupovinu glasova od strane federalnog delegata Edima Fejzića – kaže na kraju Ružica Jukić, podsjećajući koliko su bile izražene reakcije na aferu nazvanu „Papak“, upravo zbog istih razloga kupovine poslanika.

OCJENA PARLAMENTARACA

- Kada bi se i mi u VSTS izjasnili o radu parlamentaraca, dali bismo im veoma negativnu ocjenu, jer nisu donijeli ključne zakone u borbi protiv korupcije. Odnosno, nisu donijeli Zakon o porijeklu imovine, vjerovatno zato što njima ne odgovara da im se provjerava to porijeklo, a bez tog zakona teško da se može voditi istraga o nelegalno stečenoj imovini. Umjesto roga, parlamentarci su donijeli zakone gdje su sebi povećali plate i razne naknade, da im mogu pozavidjeti i parlamentarci u EU – kaže potpredsjednica VSTS, dodajući da iza nje ne stoji niti jedan političar, pa zbog toga može iznositi argumentovanu istinu.

GLASANJE O IZVJEŠTAJU VSTS

Na posljednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH čak 31 poslanik bio je protiv davanja podrške Izvještaju VSTS, dok ih je osam bilo suzdržano.

Parlamentarci su na sjednici žestoko kritikovali nedolazak predsjednika VSTS Milana Tegeltije na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj se raspravljalo o izvještajima VSTS BiH za 2017. i 2018. godinu. Usvojen je zaključak da se zakaže tematska sjednica, na kojoj bi se raspravljalo o radu VSTS i stanju u pravosuđu, te da na toj sjednici obavezno prisustviuje Tegeltija.

Lj. ĐURIĆ