Rover NASA slijeće u Jezero

Rover "Perseverance" koji pripada NASA večeras slijeće na površinu Marsa i počinje svoju dugogodišnju misiju, a mjesto na koje će sletjeti vrlo je posebno i povezano je sa opštinom Jezero u Republici Srpskoj.

Međunarodna astronomska unija (IAU) je 2007. godine donijela odluku da krateru promjera 45 kilometara na Marsu daju ime po mjestu Jezeru u Srpskoj. Krater se nalazi na rubu gigantskog udarnog bazena Isidis Planitia, malo sjeverno od ekvatora na Crvenoj planeti.

IAU značajnim kraterima na Marsu imena daje po malim gradovima i selima širom svijeta. NASA je prije četiri godine odabrala upravo krater Jezero kao mjesto slijetanja svog najnovijeg rovera Perseverance.

Krajem oktobra 2019. godine NASA je gradonačelnici Jezera uručila pismo u čast povezanosti te opštine s vrlo važnim mjestom budućih naučnih istraživanja na Marsu. Pismo je načelnici Jezera Snežani Ružičić uručio američki ambasador u BiH Erik Nelson, a pismo je napisao sam direktor NASA za istraživanja na Marsu Džejsm Vatzin.

Na fotografijama kratera Jezero i susjednim područjima nazivi značajnih lokaliteta zvuče jednako poznato, pa tako u susjednim područjima imamo doline rijeka Neretve, Save i Plive. Pliva prolazi kroz Jezero, a pored njega se nalazi i Plivsko jezero.

Rover "Perseverance" zapravo će nakon slijetanja u krater Jezero najbliže biti dolini Neretve, a blizu te doline će se neko vrijeme i kretati na putu prema rubu kratera, proučavajući i delte tih nekadašnjih rijeka na Marsu.

 

Tagovi: