Prvi u BiH: Dobojski lovci se povezali aplikacijom "Lovac Net"

Sa dvije android aplikacije, međusobno uvezane, Lovačko udruženje “Fazan” je dostupno svojim članovima za bilo kakava pitanja, dokumentaciju, vijesti i obavještenje, te su objedinili kompletan rad udruženja.

"Na inicijativu predsjednika dobojskih lovaca, Vedrana Božičkovića, koji je po struci inžinjer informatike, Upravni odbor „Fazana“ donio je odluku o izradi novog informacionog sistema “Lovac Net”, android aplikacija sa ciljem da udruženje dodatno osnaži svoj brend i prepoznatljivost", kažu u LU “Fazan”.

Motiv im je, kažu, što poslovni svijet u današnje vrijeme postaje nezamisliv bez korištenja pametnih mobilnih uređaja, a samim time i mobilnih ili andorid aplikacija kako bi se ubrzalo ili pojednostavilo izvršavanje raznih zadataka.

Aplikacija je rađena nepunih osam mjeseci, jer je imala niz testnih verzija prije samog zvaničnog puštanja u rad. Paraleno sa android aplikacijom razvijena je i savremena aplikacija u „web“ okruženju koja je ujedno sinhronizovana sa andorid aplikacijom.

"Ovakva ili slična aplikcija ne postoji u BiH, a možda i šire. Analizirajući Informacioni sistem slovenačkog Lovačkog saveza pod nazivom „Lisjak“, koji je veoma dobro urađen, mišljenja sam da smo uveliko napravili pomak za razvojnim okruženjem", tvrdi predsjednik udruženja Vedran Božičković.

Izgled aplikacije "Lovac Net"

Dodao je da je informacioni sistem uvezan na integrisane baze podataka i u potpunosti zadovoljava potrebe rada jednog udruženja, a putem izvještaja udruženje završava sve potrebne obaveze.

"Najveći problem sa kojim se dobojsko, a i druga udruženja, susreću godinama, jeste upravo informacija ili obavještenje dostupno svim članovima u što kraćem vremenu, iako skoro svi lovci koriste mobilne telefone sa android sistemom", dodaje Božičković.

Sadržaj apliakcije je veoma jednostavan i posjeduje sve elemente koji su potrebni korisniku koji gazduje lovištem u Republici Srpskoj, a sa druge strane „Lovac Net“ omogućuje povezivanje sa bilo kojim sistemom, kao i nadogradnju nad bilo kojom bazom podataka.

Božičković pojašnjava da je aplikacija postavljena na plej prodavnicu i korisnik je može sa preuzeti za manje od 30 sekundi, te za isto toliko instalirati na svoj mobilni uređaj.

Pristupne šifre su dostavljene svim članovima udruženja, i nakon potvrde ulaska član udruženja, kao početnu stranicu lovac ima osnovne svoje podatke koje samo on vidi, a isti obuhvataju datum rođenja, matični broj, datum učlanjenja, datum polaganja ispita, adresu, kompletnu dokumentaciju, kontakt telefoni, preglede svih uplata, preglede odstrela i ostale podatke.

U opciji podešavanja svaki član može da mijenja i ažurira svoje podatke, dodaje svoju fotografiju i ostalo. Pored ovog osnovnog menija, aplikacija sadrži i ažuriranu lovnu kartu, te mogućnost registrovanja ulova po odstrelu divljači.

LJ. ĐURIĆ