Pročitajte program: U nedjelju počinje Međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2019"

Dječije pozorište Republike Srpske, od 6. do 12. oktobra 2019. godine, ogranizuje „punoljetstvo“ odnosno osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu - BANjA LUKA 2019. Ovaj, inače jedan od najprestižnijih međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu, predstaviće banjalučkoj publici trenutno najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Evrope. Predstave će se izvoditi na Velikoj i Maloj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Učešće na ovogodišnjem Festivalu uzeće pozorišta iz deset država počevši od Rusije, Poljske, Italije, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocjenjivaće Međunarodni žiri u sastavu: Jovica Pavić, reditelj iz Beograda, (Srbija), Selma Parisi, dramaturg i teatrolog iz Zagreba (Hrvatska) i Božana Bijelić glumac-lutkar iz Banje Luke i dodijeliće nagrade: Gran-pri odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Svečano otvaranje Festivala je 6. oktobra 2019. godine u 19 časova, nakon čega će biti izvedena i prva tamkmičarska predstava „Izvini mama“ u izvođenju prošlogodišnjeg pobjednika Festivala, Dečjeg pozorišta iz Subotice.

U takmičarskom dijelu programa predstaviće se 17 lutkarskih pozorišta od kojih i pobjednici prethodnih festivalskih izdanja − Dečje pozorište Subotica (Srbija) i Pozorište LALKA (Poljska).

Pozorišna publika imaće priliku da pogleda i predstave njima već poznatih teatara koji na Festivalu učestvuju drugi ili treći put kao što su  Mini teatar, Ljubljana (Slovenija), Pozorište „Pas lutalica“ Sankt Peterburg (Rusija), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Hrvatska), Pozorište mladih Novi Sad i Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd (Srbija), Pozorište „Tjatr“, Nitra (Slovačka) Teatar za djecu i mlade Skoplje (Makedonija), ali i lutkarska ostvarenja pozorišta koja u Banjoj Luci nastupaju prvi put: Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar (Hrvatska), Teatar „Aktivni sastojak“ San Čezario di Leče (Italija), Teatar „Lutka“ Moskva (Rusija) i Teatar „Aladin“, Sofija (Bugarska).

Pozorištance „Puž“ iz Beograda će, tradicionalno, u čast nagrađenih, nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada, 12. oktobra u 19 časova izvesti predstavu „Brankov urnebes“.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci posebnu pažnju poklanja edukaciji djece i mladih, jačanju postojeće i stvaranju nove pozorišne publike. Osim prikazivanja najvrijednijih i umjetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja za djecu iz domaće i međunarodne produkcije, Festival posjetiocima nudi i pozorišne radionice kroz koje najmlađa publika, iz prve ruke, stiče osjećaj za umjetnost, za vrijedno i lijepo. Lutkarsku radionicu koja je na programu 9. oktobra, vodiće poznati glumac i reditelj Zijah Sokolović.

Dječije pozorište Republike Srpske i ove godine ugostiće oko dvije stotine pozorišnih stvaralaca − glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, teatrologa iz cijelog svijeta. Za sedam dana trajanja Festivala publika će imati priliku da dnevno pogleda po tri različite predstave, a s obzirom na to da se pojedine predstave igraju u dva termina ovogodišnji Festival zabilježiće ukupno 23 izvođenja predstava.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srske, Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, a podršku je kao i svake godine dobio i od Grada Banja Luka, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i bronih prijatelja.

PROGRAM

18. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu – Banja Luka 2019

NEDJELjA, 6. oktobar

19.00 SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

IZVINI MAMA

Dečje pozorište Subotica, Srbija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

PONEDJELjAK, 7. oktobar

10.00 i 12.00  KAŠTANKA

Kazalište Virovitica i

Kazalište lutaka Zadar, Hrvatska

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

11.00   TURSKO OSTRVO

Pozorište „Tjatr“, Nitra, Slovačka

(Dječije pozorište RS – Mala scena)

13.00   LIJEPA ZELENA PTICA

Pozorište LALKA, Varšava, Poljska

(Narodno pozorište RS – Velika scena)

17.00   DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA

Mini teatar, Ljubljana, Slovenija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

UTORAK, 8. oktobar

12.00   ZAMRZNUTE PJESME

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

19.00   PALČICA

Pozorište „Pas lutalica“ Sankt Peterburg, Rusija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

SRIJEDA, 9. oktobar

10.00 i 12.00  CIPOLINOVE AVANTURE

Državno lutkarsko pozorište, Varna, Bugarska

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

11.00   Lutkarska radionica sa Zijahom Sokolovićem

 (Dječije pozorište RS – Mala scena)

17.00  PRIČA O ČOVJEKU I NjEGOVOJ SJENCI

Teatar „Aktivni sastojak“, San Čezario di Leče, Italija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

ČETVRTAK, 10. oktobar

10.00 i 12.00  JEŽIĆ ŽOŽO

Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

11.00   U DALEKOM KRALjEVSTVU, U DALEKOJ ZEMLjI

Umjetnički studio „Lutka“ Moskva, Rusija

(Dječije pozorište RS – Mala scena)

17.00   PETAR PAN

Teatar za djecu i mlade, Skoplje, Makedonija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

PETAK, 11. oktobar

10.00 i 12.00 BAJKA O IZGUBLjENOM VREMENU

Pozorište lutaka u Mostaru, BiH

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

11.00   RIBAR I ZLATNA RIBICA

Teatar „Aladin“, Sofija, Bugarska

(Dječije pozorište RS – Mala scena)

17.00   ČUDOTVORNO KRESIVO

Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd, Srbija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

SUBOTA, 12. oktobar

17.00   BRANKOV URNEBES

Pozorištance „Puž“, Beograd, Srbija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)

19.00 SVEČANO ZATVARANjE I DODJELA NAGRADA

BRANKOV URNEBES

Pozorištance „Puž“, Beograd, Srbija

(Dječije pozorište RS – Velika scena)