Poguban uticaj korona krize na privredu

Spoljnotrgovinski deficit 74,8 odsto, izvoz smanjen 10,1 odsto, uvoz manji 8,2 odsto, industrijska proizvodnja smanjena 9,2 odsto, dolasci turista manji za 48 odsto.

Ovo su samo neki od pokazatelja stanja u privredi Republike Srpske u devet mjeseci ove godine. Podaci uopšte nisu iznenađujući, jer privreda od marta posluje u otežanim uslovima zbog pandemije novog virusa korona.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u cijeloj Evropi se uvode rigorozne mjere, uključujući i karantine, odnosno policijski čas. Pitanje je kako će naša privreda sve to da izdrži, jer je Srpska u spoljnotrgovinskoj razmjeni zavisna od stanja zapadnih ekonomija.

Narudžbe

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da pravi odgovor ne postoji i da sve zavisi, ne od grane do grane, već od preduzeća do preduzeća. 

"Zavisi od toga s kojim ino-partnerom jedno preduzeće u Srpskoj ima sklopljen ugovor. Kod nekoga ugovori nisu dovedeni u pitanje, a neki su obustavili dio proizvodnje iako su preduzeća u istoj privrednoj grani", kaže za Srpskainfo portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Kaže da privredna preduzeća imaju informacije da će već od decembra imati manje narudžbi iz inostranstva zbog manje potražnje za robama. Ono što dodatno zabrinjava našu privredu jeste eventualno uvođenje mjera u RS koje su bile na snazi u martu i aprilu.

"To bi dodatno potopilo privredu, koja bi bila primorana i da otpušta radnike", upozorava Blagojević.

“Molimo boga da padne snijeg”

Marinko Umičević, direktor fabrike za proizvodnju obuće „Bema“, kaže za Srpskainfo da je u njegovoj firmi proizvodnja smanjena za 20 odsto od kako je proglašena pandemija novog virusa korona.

"Naši kupci su zapali u probleme, pa imaju smanjene narudžbe od nas. Takva situacija je s jednim našim kupcem iz Italije koji ima svoju bazu snabdijevanja u Slovačkoj, u kojoj su na snazi rigorozne epidemiološke mjere. Slično je i u Italiji. To se odmah reflektovalo na našu proizvodnju", objašnjava Umičević za Srpskainfo.

Kaže da je sada obućarskoj industriji najveći problem mogao da bude eventualno zatvaranje prodavnica obuće i ako se ponove mjere iz aprila.

"To bi tek bio haos za nas. Prodaja je ionako smanjena, a zatvaranje bi nas dotuklo. Osim toga, 100 miliona pari zimske obuće je ostalo nerasprodato od prošle godine, pa nema narudžbi za zimsku obuću dok se ova ne rasproda. Tako da mi sada molimo boga i Svetog Petra da bude snijega", kaže Umičević.

On ističe da u “Bemi”, u kojoj je zaposleno više od 1.000 radnika i koji dnevno proizvode dva šlepera obuće, niko nije dobio otkaz i da se za sada nekako snalaze.

"Vlada jeste isplatama minimalaca očuvala radna mjesta. Međutim, neophodni su strateški koraci poput onog da se bira domaća proizvodnja za nabavku obuće za policiju, medicinskih radnika i slično. Evo, ja nikada nisam video da su „Šume RS“, koje su javno preduzeće, raspisale nabavku za obuću za svoje radnike u šumi. Ne moraju nabavljati od nas, već bilo kojeg domaćeg proizvođača", predlaže Umičević.

Trivić: Samo ne karantin

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da za sada nema informacija o negativnom uticaju rigoroznih epidemioloških mjera na domaću privredu. Ističe da poslodavce više plaši mogućnost uvođenja karantina u Republici Srpskoj.

Na sajtu Unije udruženja poslodavaca RS aktuelna je i anketa u vezi s mogućim uvođenjem karantina. Čak 85 odsto učesnika u anketi smatra da bi uvođenje karantina značilo slom ekonomije i dalje širenje infekcije.

Tagovi: