MUP istražuje policajce koji neće u penziju

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske vode istragu protiv više policajaca iz Banjaluke koji su ranije prihvatili „ratni staž“ i na osnovu toga koristili privilegije, a kada je došlo vrijeme za penzionisanje, tvrde da im je potpis falsifikovan, saznaje portal CAPITAL.

Policajci pokušavaju odgoditi odlazak u penziju jer je ona višestruko niža od plate, a jedan od načina je da poništavaju staž iz rata koji je računat u duplom trajanju, iako je to nezakonito. Staž se obračunava na lični zahtjev i ne može se poslije poništiti, ali policajci su se dosjetili da angažuju sudskog vještaka koji će njihov potpis na zahtjevu za priznavanje staža proglasiti falsifikatom.

Uprava kriminalističke policije MUP-a zaprimila je anonimnu prijavu koja se odnosi na nezakonitosti u vezi penzionisanja jednog policijskog službenika MUP-a RS. Uprava je postupila po prijavi, izvjestila Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i sa tužiocem je dogovoreno da se nastavi prikupljanje dokaza.

„S obzirom na to da je postojala osnova sumnje da su zaposleni banjalučkog Fonda PIO počinili krivična djela „nesavjestan rad u službi“ i „zloupotreba službenog položaja“, da je policajac počinio krivično djelo „zloupotreba prava iz socijalnog osiguranja“ i direktor „Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata“ Banjaluka Dane Branković krivično djelo „davanje lažnog iskaza“, predloženo je da se uradi vještačenje dokumentacije od strane vještaka iz grafološke oblasti“, rekao je izvor CAPITAL-a blizak istrazi.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL.