Mile Lisica: Internet je spasio poeziju

Banjalučki pjesnik Mile Lisica prošle sedmice je promovisao dvije pjesničke knjige - „Okrugla jutra“ i „Ispod nedodira“. Iza Lisice se nalazi pet knjiga ljubavne i knjiga haiku poezije.

Lisica za mojabanjaluka.info kaže da je od 2015. godine, kada je objavljena njegova prva knjiga „Dva metra tišine“, do danas „stalo“ mnogo poezije.

- To je moj najbolji period što se tiče pisanja. Mnogo sam poradio na sebi, mnogo naučio i svakim danom sve više učim. U tih nekoliko godina napisano je mnogo stihova, pronađena je nova melodija, popravljen je ritam - kazao je Lisica.

On dodaje da piše u dahu. Nekad mu se desi da mu u toku vožnje „udare“ stihovi pred oči. Tada se zaustavi, zapišem stihove i krene dalje.

- Dešavalo mi se mnogo godina ranije da legnem u krevet i počnu mi nadolaziti momenti inspiracije, ali mi se ne da ustati da pišem. Uvjeren sam da ću se sutradan sjetiti stihova, ali - ,alo sutra! Kad mi dođe tih par minuta za pisanje, iskoristim ih. Nema pripreme. Piše se na mah - rekao je Lisica. Lisica često i mnogo šalje pjesme na konkurse. Kako one poznate, tako i one manje poznate, gotovo anonimne.

Konkursi su za njega, kako kaže, neki vid provjere da li je na pravom putu, ali i dobar podstrek da bude još bolji.

- Osjećam da više napredujem u pisanju od momenta kako sam počeo slati radove na konkurse, pa i na one manje poznate. Zašto? Zato što svaki konkurs traži nešto svoje. Negdje su konkursi tematski, negdje su slobodne teme, nekad se traži zavičajna pjesma, nekad ljubavna. Biram konkurse. Ne šaljem radove tamo gdje se traži uplata novca kao uslov da ti rad bude objavljen u nekom zborniku ili knjizi - kazao je Lisica.

Od prošlog mjeseca je počasni član „Kluba umjetničkih duša“ iz Mrkonjić Grada. Prije nego što se učlanio u ovaj „Klub“, Lisica je bio sam i svoj. Nije pripadao nijednom udruženju niti je bio član klubova i podružnica.

- Nikad i nigdje sam. Ako me pozovu da se nekome pridružim, biće mi čast. Ali ne pada mi na pamet da sam tražim mjesto u nekom književnom udruženju. Mislim da se to nikada neće desiti - kazao je Lisica. Haiku poeziju je, kaže, prvi put zapazio na portalu „Očaravanje“ u Hrvatskoj na kojem redovno objavljuje poeziju još od 2012 godine.

- Prije toga nisam imao pojma šta je haiku. Sve dok urednica portala Marija Juračić nije objasnila neke osnovne crte o haiku poeziji na tom portalu. I tako sam počeo istraživati sve što sam mogao pročitati na internetu o haiku poeziji. I malo po malo kratka forma 5-7-5 mi se zavulka pod kožu. Objavio sam prošle godine prvu knjigu haiku poezije sa prevodima na nekoliko stranih jezika - ističe Lisica.

U pripremi je i nova knjiga haiku poezije. U samo godinu dana više od dvadeset časopisa haiku poezije objavilo je njegove stihove - od Japana, Kanade, Velike Britanije, Afrike, Amerike, Srbije, Hrvatske. - Kad sam se dotakao portala „Očaravanje“, počeo sam mnogo da učim. I druženje mi je pomoglo da se polagano izdgrađujem i da budem bolji, da napredujem. Mislim da je internet spasio poeziju. Mnogo je poezije danas na dohvat ruke. Sa dva-tri klika mišom imaš cijeli svijet poezije na dlanu - kazao je Lisica.

G. Dakić

Tagovi: