Mektić: Dodik ima samo jedan cilj - da uvede anarhiju

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Banjoj Luci da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zagovara da Savjet ministara BiH nema nikakav plan o migrantima. Mektić tvrdi da to nije tačno.

- To je laž. To je pokušaj manipulacije. Na sjednicama Savjeta ministara BiH imamo tačku dnevnog reda koja se odnosi na migrante. Predsjedništvo BiH je tražilo nekoliko puta da im dostavimo operativni plan po pitanju migranata i mi smo nekoliko puta dostavljali izvode iz toga plana - kazao je Mektić.

On je rekao da na ovakvu granicu BiH nedostaje najmanje 500 policajaca. Istakao je da je prva mjera bilo odobravanje sredstava za popunu ovih mjesta.

- Predsjedništvo BiH nije odobrilo nijednu jedinu marku za Graničnu policiju BiH. Mi nemamo sofisticiranu opremu kao naše komšije. Mi smo po tom pitanju hendikepirani - istakao je Mektić.

Druga mjera bila je da Predsjedništvo odobri angažovanje Oružanih snaga BiH, ali da vojska mora biti nenaoružan, potčinjena Graničnoj policiji i da mora biti usmjerena samo na suzbijanje ilegalnih migracija.

- Dodik nije ni to dozvolio. Treća mjera je bila da na pojedinim mjestima granicu obezbijediti žicom. Donatori su rekli da će nam dati žicu i stručnjake koji bi je podigli. Dodik je i to odbio. Koju mjeru još mogu da izmislim - kazao je Mektić.

Mektić smatra da Dodik ima samo jedan cilj - da uvede anarhiju i da destabilizuje RS.

- Nisam za to da se ruši BiH. Ja sam svoju sudbinu vezao ovdje. Nemam vile u Beogradu, nemam vile na Kipru, nemam vile u Beču. Nemam sa porodicom kuda odavde. A većina porodica nema alternativu i nema kuda. Ne znam kuda će ići BiH, ali dok smo tu želim da živimo dostojanstveno - istakao je Mektić.

On je rekao da Dodik nema problem da ruši BiH, jer kompletna njegova porodica može da stane u Dodikovu vilu na Dedinju.

- Milorade, ako ti ne paše ovdje, možeš da biraš. Beograd, Kipar, Beč, Podmoskovlje. Biraj gdje ćeš - poručio je Mektić.

Vučijak divlja lokacija

Dragan Mektić kaže da je trenutno sporna lokacija Vučjak gdje se nalazi oko 1.000 migranata, te dodaje da je to divlja lokacija.

- Mi smo do sada potrošili oko 35 miliona evropskih para na rješavanje migrantske krize. Ljudi su od toga počeli da prave biznis. Vlasnik "Sedre" je vlasnik i lokacije u Mednom polju za koju smo trebali da dajemo 80.000 maraka rente plus dva miliona maraka da osposobimo njegove objekte. Kad se sve završi, to će ostati njemu - rekao je Mektić.

On dodaje da nije znao da je Vučjak nekada bila deponija.

- Tražimo dvije nove lokacije. Međutim, niko ih ne da. Gdje god nađemo lokaciju, opština odmah sazove skupštinu i donese odluku da je ne daju. Postoje dvije veoma izvjesne u FBiH. Ako kažem koje su, odmah će se sastati i stopirati. Moram da ih prevarim - rekao je Mektić i dodao da se one nalaze u Federaciji BiH, izvan Unsko-sanskog kantona.

Goran Dakić