Lud, zbunjen, normalan i Udruženje književnika (Republike) Srpske

Republika Srpske je prije nekoliko dana dobila Udruženje književnika Srpske. To je, pored Udruženja književnika Republike Srpske, drugo udruženje književnika koje se osniva u Srpskoj. Da stvar bude čudnija i gora, Udruženje književnika Republike Srpske se prije promjene statuta i imena zvalo - Udruženje književnika Srpske.

- Promjenom Statusa Udruženje književnika Srpske je 2015. godine postalo Udruženje književnika Republike Srpske. Jedna manja grupa pisaca nije prihvatila taj naziv i godinama su opstruisali rad novoizabranog rukovodstva Udruženja književnika RS, pogotovo banjalučke Podružnice UKRS - kazao je za mojabanjaluka.info predsjednik banjalučke Podružnice UKS RS Miladin Berić.

Promjena imena zavedena je, dodao je on, i u Osnovnom sudu u Banjoj Luci i u Statističkom zavodi i u CIPS-u. Berić ističe da prethodna uprava banjalučke podružnice UKRS nije novom rukovodstvu predala pečat i arhivu.

- To je isto kao kada se neka stranka nazove Prva SDS ili PDP 1999. Statut je promijenjen, novo ime Udruženja je usvojeno, sve je verifikovano pred nadležnim organima i niko ništa ne može da ospori sa zakonske strane - kaže Berić.

Član banjalučke Podruženice UKS Sreten Vujković kaže da je Udruženje književnika Srpske funkcionisalo do 2016. godine kada je, prema njegovim riječima, predsjednik Udruženja Predrag Belošević „sebi dao za pravo da ode u sud i promijeni naziv u UKRS“.

- U Osnovnom sudu smo se raspitali i saznali da je UKS izbrisan iz registra. Članovi koji se s tim nisu slagali pokrenuli su inicijativu za obnovu Udruženja književnika Srpske. Sa tridesetak potpisa registrovali smo novo Udruženje prije nekoliko dana, a predsjednik UKS je Ljubomir Milutinović - kazao je Vujković.

On dodaje da će početkom sljedeće godine biti održana i skupština novoosnovanog udruženja na kojoj će biti osnovane i podružnice.

Udruženje književnika Republike Srpske broji pet podružnica, a veliki rat za prevlast u rukovodstvu Udruženja godinama je trajao u najvećoj podružnici - banjalučkoj.

Goran Dakić