Kotovaroške trupce namješta bivšem direktoru ŠG „Romanija“

SOKOLAC, KOTOR VAROŠ – Dok se drvoprerađivači sa područja Kotor Varoš žale na Šume Srpske zbog nedostatka oblovine, Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“ traži odobrenje da isporuči stotine kubnih metara drvnih sortimenata na drugi kraj Republike Srpske, u Sokolac, privatnom preduzeću, u porodičnom vlasništvu bivšeg v.d. direktora ŠG „Romanija“ Vlajka Sekulića koji je osumnjičen upravo zbog kriminalne podjele oblovine, otkriva portal MojČelinac.info

Vršilac dužnosti direktora ŠG „Vrbanja“ iz Kotor Varoša Igor Andrić (DEMOS) tražio je od uprave „Šuma Republike Srpske“ da odobri ovom gazdinstvu isporuku nekoliko stotina kubnih metara šumskih drvnih sortimenata preduzeću „Stolarija Podromanija“ sa Sokoca, porodično i krivičnim djelima povezano sa bivšim direktorom ŠG „Romanija“.

Pored toga što drvoprerađivači u Kotor Varoši ne mogu obezbijediti dovoljno trupaca za nesmetanu proizvodnju, jer im nedostaje više od polovine potrebnih sirovina, zahtjev koji je podnio DEMOS-ov direktor ŠG „Vrbanja“ Igor Andrić je skandalozan jer traži isporuku osobi koja će se zbog sličnih stvari uskoro naći na optuženičkoj klupi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je podnijelo krivičnu prijavu protiv donedavnog v. d. direktora ŠG „Romanija“ sa Sokoca Vlajka Sekulića zbog nezakonitog davanja pogodnosti privrednim subjektima među kojima je upravo i preduzeće „Stolarija Podromanija“ u kojem je njegova supruga Krista Sekulić lice ovlašćeno za zastupanje.

Uprava „Šuma RS“ je potvrdila za portal MojČelinac.info da su dobili ovaj zahtjev od Andrića, ali prvom čovjeku ŠG „Vrbanja“ nije udovoljeno zato što se „moraju obezbijediti količine za drvoprerađivače sa područja Kotor Varoša“. U „Šumama“ ne znaju da je protiv Sekulića podnesena krivična prijava iako su mediji o tome pisali prije nekoliko dana.

Andrić, sa druge strane, smatra da nije ovlašćen da govori o ovome iako je v. d. direktora ŠG „Vrbanja“.

- Za sve izjave postoji direkcija Šumskog gazdinstva i portparol. Nemam ovlašćenje da dajem izjave. Pošaljite pitanja i dobićete odgovore - kratko je rekao Andrić, ne objašnjavajući da li ima ovlašćenja da uskraćuje domaće drvoprerađivače, otpremajući trupce na Sokolac.

Porodični prorez

Uprava kriminalističke policije MUP RS podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu izvještaj protiv Sekulića zbog nesavjesnog rada u službi. Njemu se stavlja na teret da je od 5. juna prošle do 17. septembra ove godine iskoristio svoj položaj i ovlašćenja u davanju pogodnosti, preuzimanju i ugovaranju posla.

Sekulić je to radio tako što je privredna društva „Stolarija“ i „Pajo komerc“ sa Sokoca, kao i druga preduzeća sa kojima je interesno povezan, stavio u povoljniji položaj kada je riječ o isporuci šumskih drvnih sortimenata u odnosu na druga privredna društva, među kojima su i četiri od strateškog značaja za ovo šumsko gazdinstvo. Sekulić je na ovaj način ŠG „Romanija“ nanio materijalnu štetu u iznosu od 102.641 KM.

Dvije firme u vlasništvu Sekulićevih sinova Petra i Pavla i firma čija je direktorica njihova majka Krista od 1. januara do 15. avgusta ove godine od ŠG „Romanija“ dobile su 11.209 kubnih metara trupaca, dok su četiri firme koje imaju status strateških kupaca u istom periodu dobile 9.527 kubika.

Daleko najviše trupaca, čak 9.548 kubika, isporučeno je firmi „Stolarija Podromanija” u vlasništvu Milorada Erića, u kojoj je, prema podacima iz APIF-a, lice ovlašćeno za zastupanje Krista Sekulić. Firmi „Pajo“, u vlasništvu Petra Sekulića, isporučen je 1.661 kubik, dok je firma „Komerc Pajo“ njegovog brata Pavla sa „Romanijom“ imala ugovor o isporuci 400 kubika trupaca.

Drvopriređivači iz Kotor Varoša održali su nedavno sastanak sa rukovodstvom ove opštine i sa pomoćnikom ministra za šumarstvo Goranom Zubićem na kojem su izrazili nezadovoljstvo Andrićevim radom i poslovanjem ŠG „Vrbanja“. Među njima je i vlasnik kompanije „Brio“ Sredo Bogdanić.

- Mislio sam da će biti bolje, ali nije. Ne možemo ništa da dobijemo. Ni robu, ni pare. Rezultati su nikakvi. Imamo ugovore sa Šumskim gazdinstvom, ali nisu svi realizovani, daleko od toga - kazao je Bogdanić.

Goran Dakić