Gospodari javnih radova u Čelincu

Na području opštine Čelinac tokom ove godine položeno je blizu deset kilometara asfalta, a modernizovano je sedam ulica i preko 30 lokalnih i nekategorisanih puteva. Većinu tih radova izvelo je preduzeće “MG Mind” iz Mrkonjić Grada koje gospodari javnim nabavkama u ovoj lokalnoj zajednici, pokazuje analiza portala MojČelinac.info.

U godini koja je na izmaku preduzeće biznismena Mladena Milanovića Kaje dobilo je ugovore vrijedne blizu 580.000 maraka. Posebno je bilo aktivno u predizbornim mjesecima kada su se njihove mašine i radnici mogli vidjeti u svim dijelovima opštine.

Angažovani su na izgradnji ulice Solunskih dobrovoljaca i Popa Kajice Kostreševića,  asfaltiranju lokalnog puta Sastavci - Zelenika u mjesnoj zajednici Šnjegotina Srednja, asfaltiranju puta Opsječko - Radosavačko groblje, te asfaltiranju puta za Regojeviće i Vasiće u Branešcima.

Takođe, asfalt su položili i na lokalni put u Šahinovićima, kraku prema Basićima, Memićima, Gornjem Čelincu i brojnim drugim zaseocima. Riječ je u glavnom o kraćim dionicama, širine do tri metra.

Ti radovi su se jednim dijelom finansirali iz budžeta opštine, a drugim dijelom iz sredstava koje je Čelincu uplatilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čijem čelu je SNSD-ov Boris Pašalić, a koji je odrastao upravo u Čelincu.

U pitanju je suma od 300.000 maraka koja je vladajućem SNSD-u u velikoj mjeri pomogla da pred lokalne izbore biračima stvori sliku kako je Čelinac veliko gradilište.

Dopuna plana javnih nabavki Opštine Čelinac

Pola tog novca dobio je “MG Mind”, a drugu polovinu je putem tendera za modernizaciju puteva dobilo preduzeće “Kozaraputevi”, jedno od rijetkih koje je uspjelo da pored firme iz Mrkonjić Grada da dobije neki posao u opštini Čelinac.

Kada se pogledaju javne nabavke u posljednjih nekoliko godina jasno se vidi kako je “MG Mind” primat u radovima preuzeo u aprilu 2018. godine i to od “Niskogradnje” iz Laktaša i “Građenja Đurić” iz Banjaluke, koji su do tada bili neprikosnoveni neimari u ovoj lokalnoj zajednici.

Od tada do danas gotovo ni jedan ozbiljan posao koji se odnosi na rekonstrukciju, izgradnju i asfaltiranje puteva se ne radi bez “MG Minda”.

Do decembra ove godine dodijeljeno im je oko 40 ugovora vrijednih 1,5 miliona KM, što je ubjedljivo najviše od svih ostalih.

Ostali radovi koji su za Kajin “MG Mind” “sitni” po pravilu se dodjeljuju lokalnom preduzeću “Zeljić komerc”, koje je u posljednjih pet godina sa opštinom sklopilo takođe oko 40 ugovora.

Ono što je kod ove firme karakteristično, za razliku od “MG Minda” koji do poslova dolazi kroz pobjede na javnim tenderima, jeste da poslove dobijaju uglavnom preko direktnih sporazuma i bez nadmetanja.

Većina ugovora sklopljenih sa nnjima je vrijedna ispod 6.000 maraka, nekad tek za nekoliko maraka manje. Podsjećamo, po zakonu za ugovore preko tog iznosa morao bi se raspisivati tender.

Jedan od najvrednijih ugovora koji je “Zeljić” dobio u ovoj godini je za uređenje i čišćenje korita rijeke Jošavke i Turjanice, vrijedan oko 100.000 maraka. Interesantno je da su taj posao dobili kao drugorangirani ponuđač jer je kompanija “Hidro  splet” iz Laktaša kao pobjednik na tenderu nije htjela potpisati ugovor pravdajući se kako su im “popunjeni kapaciteti”.

Nakon što je prošla izborna 2020. godina, u opštini Čelinac u narednoj godini ne planiraju velika izdvajanja za investiciono održavanje i asfaltiranje ulica. Za održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva će biti izdvojeno 145.000 maraka dok su rashodi tekućeg održavanja manji za 18 odsto u odnosu na budžet iz ove godine.

“Plan saniranja i održavanja objekata, održavanja infrastrukturnih objekata lokalnih i nekategorisanih puteva, ulica, javne rasvjete је manji iz razloga što je veliki broj lokalnih i nekategorisanih puteva asfaltiran, a rekonstruisan je veliki dio javne rasvjete u 2020. godini i ranijim godinama”, navodi se u obrazloženju nacrta budžeta.

MojČelinac.info