Epidemiolog Bratić: Pogoršana situacija u Čelincu, potrebna kolektivna odgovornost

Zbog naglog skoka broja novozaraženih, epidemiološka situacija na području opštine Čelinac smatra se pogoršanom, rekao je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dr Radovan Bratić.

On je na sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac održanoj danas naveo da su virusom korona u Čelincu trenutno zaražena 33 lica, ali da ga, kako kaže, najviše brine nagli skok broja zaraženih kroz posljednjih pet dana.

„Osnovni razlozi za to su opuštenost i nedisciplina, nepridržavanje mjera zaštite, česti međuporodični konakti i masovna druženja koji nisu neophodna u ovoj situaciji, druženja unutar ugostiteljskih objekata bez pridržavanja mjera, kao i prikrivanje pozitivnih kontakata“, istakao je Bratić.

On je dodao da je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom potrebno pooštriti i izbalansirati preventivne mjere.

„Mi moramo razviti kolektivnu samosvijest i dosljedno provoditi mjere zaštite. Nadležne zdravstvene i inspekcijske službe i dalje vrše pojačan nadzor u svojim sektorima, a posebna pažnja usmjerena je na vaspitno-obrazovne i privredne kolektive, početak predizbornih aktivnosti i kontrolu rada ugostiteljskih objekata“, zaključio je Bratić.

Direktor čelinačkog Doma zdravlja „Sveti Vračevi“ Draško Kuprešak rekao je da je zbog aktuelne epidemiološke situacije i nadolazećih sezonskih respiratornih infekcija rad službi doma zdravlja reorganizovan, uz maksimalnu kadrovsku podršku Higijensko-epidemiološkoj službi.

Govoreći o kliničkoj slici zaraženih, on je naveo da se od 33 aktivna, 30 pacijenata nalazi u kućnoj izolaciji sa blagim simptomima bolesti, dok su tri osobe na liječenju na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci.

„Od početka epidemije, na području opštine Čelinac potvrđena su 233 slučaja zaraze virusom korona, od čega 121 muškarac i 112 žena. Oporavljene su 194 osobe, dok je pet osoba preminulo od posljedica izazvanih ovom bolešću“, podsjetio je Kuprešak i dodao da su pod zdravstvenim nadzorom trenutno 94 osobe.

Do sada je u Čelincu testirano 950 osoba.

Tagovi: