Detalji drame ostavljene bebe u Derventi: Majka se pravda nemaštinom (FOTO)

Samo dva sata su bila potrebna da se pronađe odbjegla 22-godišnja majka Vedrana N. ali, što je još značajnije, svega nekoliko minuta da se zbrine njeno jednomjesečno čedo. Ostavila ga je jutros na -5 stepeni na otvorenom haustoru izmneđu zgrada naselja Sajmište u Derventi.

U prvi mah je gradom na Ukrini prostrujala glasina da je riječ o novorođenčetu, da bi se ipak ispostavilo da je za dlaku život spašen napuštenom jednomjesečnom muškom djetetu.

Srećnim dijelom igre sudbine u toj nesreći bespomoćne bebe, i ovog jutra Dervenćanka Mirjana Jevtić je blagovremeno došla na posao čistačice u obližnjem kafiću „Cepelin“.

Kaže da joj je odmah po dolasku, oko 5,45 časova, na asfaltu haustora bilo čudno kada je između zgrada uočila položenu nosilicu za bebe.

- Bila je pokrivena, a iz nje nije dopirao plač ili bilo šta drugo. Ušla sam u kafić da ostavim stvari i u namjeri da sve vratim i provjerim o čemu je riječ - priča za portal MojaDerventa.info Mirjana.

Mirjana Jevtić pronašla je nosiljku ne sluteći da je u njoj beba

Ubrzo se na vratima pojavio zgranuti mladić, rekavši da je po svemu sudeći u korpi „nečije dijete“.

- Mladić je nazvao policiju i sa još jednom ženskom osobom otišao, jer su morali na posao. Da li se beba uplašila ili uslijed studeni počela je srceparajuće da plače. Bilo je strašno. Na otvorenom, spuštenom velikom maglom i hladnoćom od minus 5 stepeni, dok je plač djeteta bio sve jači i jači. Beba je bila dobro ušuškana dekicama, pa nisam imala ni volje ni snage da je otkrijem i izložim ledenom vazduhu - ispričala nam je naša sagovornica.

Derventski policajci su se pojavili za svega nekoliko minuta. U službenom vozilu su zagrijali i povratili bebu.

Sve to je bilo presudno da kasnije, nakon prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi, ljekari u dobojskoj bolnici konstatuju da beba, srećom, nije zadobila promrzline. Utvrdili su i da ima nepun mjesec dana i da je dobro uhranjena.

Mjesto gdje je ostavljena nosiljka i u njoj beba

Potparolka Policijske uprave Doboj, Dragana Kerkez, potvrdila je za naš portal da je 22-godišnja majka operativnim radom pronađena i identifikovana u roku od dva časa. Ona nije uhapšena, ali je o svemu upoznat dobojski okružni tužilac, koji je slučaj okvalifikao kao krivično djelo „napuštanje djeteta“.

U Derventi saznajemo da je majka ostavljene bebe 22-godišnja Vedrana N., kao i da je štićenica ovdašnjeg Centra za socijalni rad.

Naš portal od izvora upućenog u ovu dramu saznaje su majku na ovaj očajnički korak, kako je obrazložila, natjerali oskudica i teški životni uslovi.

Majka, Vedrana N.

- Kod kuće još imam dvogodišnjeg sina. Bez posla sam i bilo kakvih primanja. Tražila sam pomoć na više mjesta ali nije bilo dovoljno razumijevanja. Seljakamo se od podstanarskih soba do napuštenih kuća u Derventi. Jednostavno za nas troje nije bilo uslova da preživimo. Zbog svega toga sam se odlučila na tako težak potez da ostavim svoju bebu - kako saznajemo, kroz suze je ispričala Vedrana.

U vezi i braku

Vedrana N. ima dva Fejsbuk profila. Na jednom je navela da je u vezi, a u drugom profilu da je u - braku.

Na jednom od fotosa su njen dvogodišnji sinčić i, po svemu sudeći, partner. Uz njih su ispisane riječi „Moja dva srca jedina“. Interesantno je da nema fotosa ni riječi o novorođenom sinčiću, kojeg je bespomoćnog ostavila u haustoru između zgrada Sajmišta.

Ninko ĐURIĆ