CAPITAL saznaje: Crna Gora odbila “Mali Šengen”

Crna Gora nije zainteresovana za “Mali Šengen” (CEFTA+), jedinstven ekonomski prostor u kojem bi se između zemalja Zapadnog Balkana odvijao nesmetan protok ljudi i robe bez zadržavanja na granicama, saznaje portal CAPITAL.

Podsjećamo ovu ideju godinama zagovara Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije koji je zajedno sa Zoranom Zaevim, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije i Edijem Ramom, premijerom  Albanije u oktobru ove godine u Novom Sadu potpisao inicijativu o uspostavljanju ove zone kada su pozvane i druge zemlje u okruženju da im se pridruže.

Crnogorci su svoj zvanični stav predočili institucijama Bosne i Hercegovine, tačnije ambasadi BiH u toj zemlji a koja je o tome obavijestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Crna Gora u dokumentu navodi kako je zadovoljna i sa sadašnjim nivoom regionalne saradnje koji državama regiona omogućava napredak u evropskim integracijama, te kako ovu „inicijativu treba posmatrati sa dozom opreza jer ne nudi konkretan doprinos za unapređenje regionalnih odnosa“.

“Inicijativa za posljedicu može imati fragmentaciju unutar samog Zapadnog Balkana a njena potencijalna zloupotreba se može iskoristiti u cilju ostvarivanja dnevnopolitičkih ciljeva u pojedinim državama regiona i udaljavanje ovih država od njihovog evrpskog kolosijeka”, ocijenila je vlast Crne Gore u zvaničnom dokumentu proslijeđenom BiH u koji je portal CAPITAL imao uvid.

Šarović pokušao da razuvjeri ambasadora Crne Gore

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji je najveći zagovornik ideje da se Bosna i Hercegovina pridruži inicijatorima Vučićeve ideje otkriva za CAPITAL kako je pokušao spasiti stvar i ambasadora Crne Gore u BiH ubijediti da prenese suštinu inicijative.

“Ono što je on čuo od mene je za njega bilo vrlo prihvatljivo, a to je da se praktično radi na reformi CEFTA sporazuma”, kaže Šarović koji je stava da bi inicijativa o „Malom Šengenu“ uspjela samo ako bi sve zemlje bile dio konačnog sporazuma.

Ukoliko bi eventualno BiH i prihvatila inicijativu a Crna Gora definitivno odbila, Šarović tvrdi da se u odnosima dvije zemlje se ne bi puno toga promijenilo, odnosno na snazi bi ostala aktuelna pravila.

Ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL.