Čelinčani poručili političarima: Dosta nam je stranačkih uhljeba, dajte stručne ljude!

Čelinac, mala opština koja je uvijek u sjeni Banjaluke, pokušaće da mladim kadrovima istakne ovu lokalnu zajednicu na političkoj i privrednoj mapi Republike Srpske.

Vladajući SNSD još jedan načelnički mandat pokušaće da dobije preko mladog inženjera tehnologije Vlade Gligorića, koji će pokušati da naslijedi partijskog kolegu Momčila Zeljkovića.

Kada je riječ o drugim strankama koje participiraju na političkoj sceni Čelinca, izvjesno je da će i DNS imati svog kandidata za načelničku fotelju, Željka Dubravca, koji, kako saznajemo, ima podršku opozicionih partija, SDS-a i PDP-a. 

Nezvanično, konce Gligoriću i Dubravcu mogao bi da pomrsi još jedan kandidat, a saznajemo da je riječ o kadru Socijalističke partije.

A šta bi građani uradili da, sticajem okolnosti zasjednu u fotelju načelnika, odgovorili su u anketi portala MojČelinac.info.

Najkonkretniji je bio Đoko Vidović.

„Dao bih platu u dobrotvorne svrhe i predložio zakon da odbornici rade volonterski, samo da imaju putne troškove i hranu kad su sjednice. Tad bi se politikom bavili ljudi kojima je stalo do njihovog grada, a ne zarad ličnih interesa“, istakao je Vidović.

Stranačko uhljebljavanje, nepotizam, višak radnika u administraciji – to su uglavnom najveće zamjerke Čelinčana lokalnoj vlasti i koju bi, da su funkcioneri, rado mijenjali.

„Smijenila bih načelnike i direktore svih ustanova Čelinca jer svi su preko stranaka došli na vlast, a zaposlila bih školovane ljude sa biroa za zapošljavanje", načelničke su pretenzije Cece Pauković.

„Ono što je zakon definisao, na 1.000 stanovnika tri radnika u administraciji. I tako bih poltrone poslao da krče njive u Šnjegotini“, ističe jedan anonimni Čelinčanin.
„ Zabranila bih rad na crno. Svi bi morali da budu prijavljeni. U maloj sredini se sve zna, a načelnik i svita ne preduzimaju ništa“, stav je Snježane Pekez.

Aktuelni načelnik opštine Momčilo Zeljković je na posljednoj sjednici Skupštine Čelinca prošlu godinu ocijenio kao najuspješniju u posljednjoj deceniji.

„Poreski i neporeski prihodi ispunjeni su preko plana. Osim toga, imali smo ozbiljne prihode i donacije sa viših nivoa vlasti, prvenstveno od strane predsjednika Srpske, pojedinih ministarstava i fondova“, rekao je Zeljković i pohvalio se da je budžet za 2019. godinu bio razvojnog karaktera, uz investicije vrijedne tri miliona maraka.

Prošla godina u Čelincu ostaće upamćena po izgradnji gradskog mosta koji je koštao 1,7 miliona maraka. Stari nije izdržao katastrofalne poplave 2014. godine. Uprkos, kako ističe načelnik, dobroj privrednoj aktivnosti i rekordnom broju zaposlenih u prošloj godini, Zeljkoviću će izmaći još jedan načelnički mandat, ali bi kako saznajemo, trebalo da bude nosilac odborničke liste SNSD-a za ovu lokalnu zajednicu.

Sanja BURSAĆ

 

Šta biste uradili za sugrađane da ste načelnik Čelinca?

Posted by MojČelinac.info on Thursday, July 2, 2020