Zaražene ovce biće ponovo pokopane dalje od izvora pitke vode

Ovce zaražene brucelozom, prije dva dana zakopane u selu Skatavica kod Čelinca, biće izmještene na drugu lokalciju. Ovo su mještani dogovorili sa načelnikom opštine, nakon što su potestima izrazili nezadovoljstvo što su uginule ovce zakopane u blizini izvorišta pitke vode.

Stotinjak ovaca oboljeljih od bruceloze zakopano je početkom sedmice u selu Skatavica, u čelinačkoj mjesnoj zajednici Opsječko, 300-njak metara od izvorišta pitke vode koji napaja dvadesetak domaćinstava zaseoka Torine. Mještani ovog sela su uznemireni i nije im jasno ko je i kako mogao donijeti takvu neodgovornu odluku.

"Postojala je realna opasnost, s obzirom na količinu i koncentraciju otrova korištenog u eutanaziji, da bude zaražen i bazen i voda kojom se snabdijevaju mještani", kaže Milan Topić, mještanin Skatavaca.

Mještani ne vjeruju da je ovakva greška namjerna, već da je riječ o neodgovornosti službenika koji su donijeli odluku o zakopavanju i čude se da ih niko nije konsultovao oko mjesta ukopavanja zaraženih u njihovom selu.

"Osnovna stvar je da se pita da li ima tu kakvo izvorište, a ima, ne jedno, nego dva. Sva ova voda ide odavde i slijeva se prema izvorištu", kaže Rade Topić.

Mještani su u srijedu protestvovali, a juče su razgovarali sa opštinskim rukovodstvom o rješenju.

"Bez obzira čime se to tu tretiralo, mi nismo u dilemi, to mora biti uklonjeno i načelnik je rekao da se to odatle mora izmjestiti", kaže Topić.

U opštinskoj upravi priznaju grešku. Nakon obilaska spornog mjesta načelnik Čelinca dao je nalog da se hitno nađe druga lokacija i ukopane ovce uklonjene.

"Odlučili smo da izvršimo ekshumaciju ginulih ovaca na drugu lokaciju. Službe su na terenu, jedna da pripremi način iskopavanja ovaca, druga služba traži novu lokaciju. Cijenim da ćemo to riješiti za dan dva", kaže Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac.

Nadležni kažu da u ovako kratkom vremenskom roku ne postoji mogućnost da su mrtve ovce zagadile tlo ili vodu i obećavaju da će što prije riješiti problem.

TV K3

Tagovi: