Sjećanje na djevojčice ubijene u Grbavici: Tužilaštvo BiH i dalje ćuti

U Miljevićima je služen pomen djevojčicama Milici Lalović i Nataši Učur, ubijenim 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo u sastavu Srpskog Sarajeva. Tužilaštvo BiH ćuti o ovom zločinu dok su iz SIPA saopštili da nisu istraživali ubistvo Nataše i Milice.

U Miljevićima je održan istorijski čas za starije osnovce iz škola "Sveti Sava", "Petar Petrović Njegoš" i "Jovan Dučić". Bila je to prilika da iz prve ruke saznaju više o bliskoj prošlosti, o zlom vremenu kada su snajperski hici prekinuli djetinjstvo Nataše i Milice.

"Dolazim iz škole u koju su išle Milica i Nataša. Naša je obaveza da se sjećamo njihovog stradanja da ne zaboravimo", kaže Luka Obrenović, učenik Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva.

Danijela Mrda, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske naglasila je da nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i da sjećanje na njih mora zauvijek da živi.

"Novim generacijama ostavljamo u nasljeđe da čuvaju i njeguju uspomenu na stradale dječake i djevojčice Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu", istakla je Mrda.

Pokrenuta je inicijativa da se u krugu OŠ "Sveti Sava" postavi spomen-obilježje kao trajno podsjećanje na ubijene učenike ove škole, ali i svu djecu Istočnog Sarajeva koja su stradala u ratu.

Nataša Učur imala je devet, a Milica deset godina. Bilo je potpisano primirje, lijep martovski dan izmamio ih je u park. Snajperski hici upućeni iz zgrade "Loris", koja je bila pod kontrolom tzv. Armije RBiH, prekinuli su njihovu posljednju igru lastiša.

"Nas pet, šest vojnika je sjedilo za stolom, pili smo kafu. Ispred nas, na nekih 20-tak centimetara, pet, šest djevojčica i dječaka igrali su se lastiša i s loptom. Odjednom se začuo jedan, a potom i drugi pucanj i djevojčice su pale", prisjeća se Predrag Čarkić, pripadnik Vojske Republike Srpske sa Grbavice.

Prota Vojo Čarkić prije 23 godine sahranio je djevojčice, a danas im je služio pomen. Okupljenoj djeci ispričao je bolnu priču o neoprostivom božijem grijehu snajperiste. Kažu da je to bio Sejo Piskić, koji nikada nije odgovarao za počinjeno nedjelo.

RTRS

Tagovi: