Promocija romana ''Bio sam samo broj'' Roberta Rikardija

Sutra u 19 časova u Narodnoj biblioteci ''Ivo Andrić'' biće promovisan roman ''Bio sam samo broj'' autora Roberta Rikardija.

U ovoj knjizi riječ je o životu Alberta Seda, od njegovog rođenja do naših dana. Ostavši kao mali bez oca, Alberto je bio jedno vrijeme u internatu. Rasistički zakoni 1938. godine spriječili su ga da nastavi školovanje. Šesnaestog oktobra 1943. godine, uspio je da pobjegne policijskoj raciji. Međutim, nedugo poslije toga uhvaćen je, zajedno s majkom i sestrama Anđelikom, Fatinom i Emom. Poslije odvođenja iz Fosolija, porodica je prebačena teretnim vagonom u Aušvic.

Alberto je preživio razne selekcije: glad, torturu, zimu, marševe smrti. Takođe je za parče hljeba učestvovao u bokserskim mečevima koje su svake nedjelje organizovali SS-ovci iz čiste zabave. Nakon što je izbjegao bombardovanje, pušten je iz logora Dora u aprilu 1945. godine. Po povratku u Rim, prošao je jedan period prilagođavanja normalnom životu i počeo se baviti trgovinom metala, a potom se i oženio. Kasnije je dobio tri ćerke, sedam unučadi i troje praunučadi.

O romanu će da govore prevodilac Milko Branković i izdavač Boris Maksimović.

Prije promocije, od 18 časova istoričar Željko Vujadinović će održati istorijski čas o Holokaustu, a biće i projekcija kratkog intervjua sa Albertom Sedom, glavnim likom ovog romana, u kojem on govori kako o svom odrastanju u Italiji pod Musolinijem tako i o užasima Aušvica kojima je svjedočio već sa 14 godina, kad su ga deportovali tamo. Ovaj istorijski čas je namijenjen svim osnovcima starijih razreda, kao i svim zainteresovanim srednjoškolcima.

Tagovi: