Poklonjeni kamion Vatrogasnom društvu Kotor Varoš nije registrovan već četiri i po mjeseca

Vatrogasno društvo u Kotor Varošu ni nakon četiri i po mjeseca nije registrovalo kamion koji koje im je poklonila Gradska uprava Banjaluka da bi im pomogla da podignu spremnost za borbu sa vatrenom stihijom.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je 17. oktobra prošle godine uručio ključeve doniranih vatrogasnih vozila načelnicima opština Kotor Varoš, Čelinac, Ljubinje, Drvar i Bosanko Grahova, u kojima su vatrogasci kuburili sa starim i često neispravnim vozilima. U svim opštinama osim u Kotor Varošu vozila su odmah prošla tehnički pregled i potom registrovana i stavljena u službu.

Nemar kotorvaroškog Vatrogasnog društva time je veći kada se zna da imaju samo jedan vatrogasni kamion, koji je zbog starosti često bio u kvaru, zbog čega su se i obratili molbom banjalučkom gradonačelniku da im donira jedno od vozila koje su spremili za otpis. Problem sa starim voznim parkom isplivao je prošlog ljeta, kada je izbio požar na napuštenoj gradskoj deponiji i zahvatio hiljade kubika smeća. Dok se kompletan grad i prigradsko područje gušilo u dimu, kamion Vatrogasnog društva Kotor Varoš bio je pokvaren, pa su upomoć pritekle kolege iz Banjaluke i Čelinca.

Starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan prvo je tvrdio da je kamion koji su dobili od Banjaluke registrovan. Na pitanje da li je vozilo prethodnih dana saobraćalo ulicama Kotor Varoša sa probnim tablicama, Sakan je rekao "hvala, do viđenja" i prekinuo vezu.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u Banjaluci Mladen Ćućun rekao je da je iznenađen što kamion doniran Kotor Varošu još nije registrovan.

"Mi smo pravo raspolaganja i vlasništva nad vozilima prenijeli na vatrogasnu jedinicu, odnosno opštinu. Vozila moraju biti registrovana, jer u suprotnom ne mogu učestvovati u saobraćaju i intervencijama. Registracija vozila je oko 300, a tehnički pregled oko 50 maraka. Dakle, riječ je o simboličnoj sumi novca koju svako može obezbijediti. Ovdje je riječ o nemaru", kazao je Ćućun.

U ostalim opštinama kojima su donirani kamioni rekli su da su ih odmah registrovali i spremili za intervencije.

"Odmah smo registrovali i dodatno opremili vozilo. Na sreću, do sada nam nije bilo potrebno", kazao je načelnik Čelinca Momčilo Zeljković.

Zamjenik načelnika Ljubinja Marko Gordić takođe je potvrdio da je donirano vozilo spremno za intervencije. Ista situacija je i u Drvaru i Bosanskom Grahovu, gdje su vozila već korišćena za gašenje požara i snabdijevanje stanovništva vodom.

"Donacija iz Banjaluke puno nam je značila, s obzirom na to da nismo u mogućnosti da izdvojimo novac za kupovinu vozila", kazao je načelnik Drvara Goran Broćeta.

U Bosanskom Grahovu navode da su vozilo odmah registrovali, jer im je bilo prijeko potrebno.

"Već smo ga koristili za snabdijevanje stanovništva i gašenje požara", kazao je načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun i još jednom zahvalio Banjaluci na pomoći.

Problem za problemom

Vatrogasno društvo u Kotor Varošu prethodnih mjeseci potresao je niz afera. Grupa vatrogasaca je protiv starješine podnijela krivičnu prijavu, u kojoj su naveli niz primjera zloupotreba i nanošenja štete Vatrogasnom društvu, uključujući i nezakonitu prodaju vatrogasnog kamiona. Policija je nakon toga podnijela dva izvještaja tužilaštvu protiv Nedeljka Sakana.

On je u međuvremenu podijelio otkaze trojici vatrogasaca koji su ga prijavili, a oni su uzvratili kontratužbom, koja je još u proceduri.

Glas Srpske

Tagovi: