Čelinac postavlja odlikaše na bilborde

Skupština opštine Čelinac donijela je odluku da se krajem školske godine odlikaši iz osnovnih i srednjih škola o trošku opštine postave na reklamne bilborde, kako bi im se na taj način odala počast i zahvalnost na uspjehu i zalaganju.

Odluka je donesena u formi zaključka na sjednici SO Čelinac krajem prošle godine, a osim učenika generacije na bilbordima bi se trebali naći i đaci koji su postigli uspje h na važnijim školskim takmičenjima.

Pokretač inicijative je odbornik Skupštine opštine Čelinac Dragan Vuković, koji smatra da će na taj način lokalna zajednica stimulisati učenike, pokazati im svoju zahvalnost zbog zalaganja i uspjeha tokom školovanja, i ujedno im dati podstrek da i nakon školovanja ostanu živjeti i raditi u svojoj opštini.

"Lokalna zajednica trebalo bi i u budućnosti da povede računa o ovim ljudima, prije svega da ih zadrži na našem području i obezbijedi im danas-sutra zaposlenje. Trenutno vlada prava pomama odlaska mladih u inostranstvo, znači kadrova koji su najkvalitetniji, a koje tako lako puštamo da odu. Mi kao lokalna zajednica takvim ljudima treba da pružimo šansu, baš kao i svima ostalima, i da im ukažemo na to da će, na prvom mjestu, rad i zalaganje biti cijenjeni", kaže Vuković.

S druge strane, predsjednik SO Čelinac Dejan Kurtinović kaže da su odbornici izglasali navedeni zaključak i da ga je on potpisao, ali da on tu inicijativu uzima sa rezervom.

"Ja lično bih na neki drugi način motivisao djecu. U Skupštini opštine Čelinac prošle godine smo, na primjer, primili sve učenike generacije sa roditeljima i ispred opštine uručili im novčane nagrade, zahvalnice i knjige, a to ćemo uraditi i ove godine. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi postavljanje na bilborde nešto više motivisalo učenike. Ipak su to maloljetna djeca, mislim da bi u našim školama trebali da se malo pozabave time i provjere da li je to sve ispravno i u skladu sa zakonom", kaže Kurtinović.

Dragan Vuković se slaže da oko svega treba konsultovati roditelje i školu, ali ne vjeruje da bi trebalo biti problema.

"Ako roditelji daju saglasnost, ja ne vidim u čemu bi tu bio problem. Slična inicijativa bila je prije par godina u Novom Sadu i sve je proteklo bez problema, uz veliko odobravanje građana", kaže Vuković.

Sa njim se slaže i Siniša Begović, direktor osnovne škole "Miloš Dujić" u Čelincu, koji smatra da bi se na bilbordima, pored učenika, trebali naći i njihovi profesori i nastavnici.

"U potpunosti podržavam zaključak Skupštine i smatram ga pozitivnim, jer će se na taj način inspirisati i motivisati i drugi učenici da se što više trude. Postavljanje učenika generacije na bilborde je jedan vid prezentovanja znanja stečenih u školi i jedan lijep način da učenici dobiju mogućnost da se istaknu i dostojno predstave svoju porodicu, školu i lokalnu zajednicu.

Dodao bih da bi na tim bilbordima, zajedno sa učenicima, trebalo da se nađu i nastavnici i profesori koji su vrijedno sa njima radili i doprinijeli ovim njihovim uspjesima", kaže Begović.

"Nestala" cijela jedna škola

Zbog iseljavanja i pada nataliteta za pet godina u Čelincu "nestala" je jedna škola srednje veličine. Naime, ove školske godine Čelinac ima 1.232 učenika osnovnih škola, što je za 323 đaka manje u odnosu na 2013. godinu.

I „Čelinačke novine“ za

Ova inicijativa naišla je na odobravanje i kod drugih stanovnika Čelinca, a o njoj pozitivno mišljenje ima i Borislav Maksimović, urednik Čelinačkih novina.

"Čelinačke novine koriste svaku priliku da afirmišu društvene i moralne vrijednosti i uspješne stvaraoce. Vrijedni domaćini, vješti majstori, priznati stručnjaci, dobri đaci i studenti najčešće su junaci naših priča. U prethodnih 220 brojeva Čelinačkih novina nema ni jednog a da nismo objavili makar jednu reportažu na ovu temu. Naravno da ćemo jednu od priča posvetiti i pomenutom bilbordu i đacima i studentima koji se nađu na njemu", kaže Maksimović.

Mondo

Tagovi: