Zbog mrkog medvjeda, bankar na sudu dobio Vladu RS

Zbog mrkog medvjeda bankar iz Čelinca na sudu je dobio Vladu Republike Srpske.

Slobodan Džombić, u slobodno vrijeme pčelar, a inače direktor jedne banke u Čelincu, tužio je Ministarstvo poljoprivrede jer mu nije isplatilo štetu koju mu je medvjed napravio na košnicama. Banjalučki okružni sud presudio je u korist pčelara-bankara i Stevo Mirjanić dužan je da mu plati 3300 maraka, plus kamate.

“Šteta je pričinjena od strane mrkog medvjeda fizičkom licu koja mu nije nadoknađena” kaže Džombićev advokat, Željko Bubić.

Pošto se nakon napada medvjeda žalio, Vlada je bankaru-pčelaru procjenila štetu od samo 517 maraka. Kako nije bio član udruženja – odlučili su da mu ne isplate ni marku. Zbog toga je tužio državu, izgubio na Osnovnom sudu, ali je, nakon apelacije, slučaj dobio na Okružnom.

“Po meni to je bilo apsolutno neprihvatljivo, a to je zapravo sada svojom odlukom Okružni sud Banjaluka i potvrdio, preinačivši prvostepenu presudu, kaže Bubić.

Epilog nesvakidašnjeg slučaja je to da Vlada Srpske, koja se zbog mrkog medvjeda godinu dana vukla po sudovima, na kraju mora da plati novac.

Ako bude osnovano, naravno i ako odlučimo da se ne žalimo postoje sredstva za te namjene i naravno da će biti isplaćeno ukoliko presuda suda na kraju ostane pravosnažna, kaže portparol ministarstva poljoprivrede Srpske, Aleksandar Macanović.

Prije godinu dana pričljivi bankar danas riječ prepušta advokatu. Da bi konačno dobio novac od države, ipak se dobro namučio. Od napada medvjeda i sudskog procesa prošlo je tri godine – a usluge advokata i sudske troškove platio je 1.850 maraka – što je otprilike pola od onoga što mu je Vlada dužna da isplati.

ATV

Tagovi: