Za pohvalu: Nikolina i roditelji će dobiti topli dom

Porodici Jerosimović iz sela Jezerka kod Kotor Varoša, koja živi u uslovima nedostojnim čovjeka, treba da bude obezbijeđen privremeni smještaj u kojem će ostati dok ne budu riješeni imovinski odnosi koji su glavna prepreka za početak humanitarne akcije za izgradnju kuće.

Desetogodišnja Nikolina, uz oca Duška (43) i majku Muneveru (30), već devet godina odrasta u neuslovnoj drvenoj baraci površine tri kvadrata. Preživljavaju u jednoj prostoriji koja je i spavaća i dnevna soba, ali i kuhinja, dok kupatilo ni nemaju.

Osim kreveta napravljenog od dasaka, starog šporeta i kredenca, nemaju ništa više. Vatru lože i dan i noć, ali kroz šuplje zidove i plafon zakrpljen starim daskama fijuče vjetar. Sa strahom i zebnjom da će im vjetar odnijeti krov i da će se trošni zidovi urušiti na njih, žive od danas do sutra. Kuću u kojoj su živjeli prije devet godina spalio je grom i od tada traje njihova borba za goli opstanak. Žive od poneke dnevnice koju Duško zaradi, a s vremena na vrijeme pomoć im stigne od kotorvaroškog Crvenog krsta i Centra za socijalni rad.

Akciju "Glasa Srpske", koji je na inicijativu grupe humanih žena iz Kotor Varoša prvi objavio potresnu priču o uslovima u kojima sa nezaposlenim roditeljima narušenog zdravlja odrasta Nikolina, za gradnju kuće ovoj porodici podržao je Crveni krst Kotor Varoš, a juče joj se priključio i načelnik opštine Zdenko Sakan. On je na sastanku sa predstavnicima "Glasa Srpske", Crvenog krsta i grupe Kotorvarošanki koje su se udružile radi humanitarnog rada istakao da će staviti na raspolaganje sve opštinske resurse i lično podržati akciju kako bi Jerosimovići dobili novi dom.

"Niko nije zaslužio da živi u takvim uslovima, a posebno ne da djevojčica odrasta na takav način. Potresla me ova priča i maksimalno ću podržati akciju "Glasa Srpske" i njihovih partnera da Jerosimovićima bude sagrađena kuća. Utvrdili smo, međutim, da zemljište na kojem se nalazi uništena kuća nije vlasništvo Duška Jerosimovića već njegovih roditelja, zbog čega je prije gradnje kuće neophodno da vlasnički odnosi budu riješeni kako bi bile izbjegnute eventualne kasnije komplikacije i nesuglasice. Čim budemo na tragu rješenja, može početi i akcija prikupljanja novca za kuću", istakao je Sakan.

Jerosimović je rekao da neće biti problema da od majke, braće i sestara dobije saglasnost da mu ustupaju zemljište kako bi počela izgradnja kuće.

"Siguran sam da tu neće biti problema i nadam se da će akcija biti realizovana kako bi počela izgradnja kuće", kaže Jerosimović.

Predstavnici Crvenog krsta Kotor Varoš Borislav Brborović i Mladen Petrušić istakli su da bi zahvaljujući interesovanju javnosti, koje je probuđeno poslije teksta u "Glasu", konačno mogao biti riješen dugogodišnji problem.

"I ranije je bilo inicijativa da bude riješeno stambeno pitanje ove porodice, posebno zbog djevojčice koja odrasta u ruševnom objektu kojim vršljaju miševi i zmije. I tada su problem bili neriješeni imovinski odnosi. Sada imam osjećaj da će ovaj slučaj konačno biti riješen, a kao rezervnu opciju definisali smo i kupovinu placa na kojem bi bila sagrađena kuđa. Do tada porodici treba da bude obezbijeđen privremeni smještaj", rekao je Brborović.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika "Glasa Srpske" Darko Gavrilović kaže da je dogovoreno da prikupljanje novca pričeka da budu obezbijeđeni svi preduslovi za početak izgradnje kuće. On je podsjetio da je "Glas" objavio potresni tekst upravo da bi pokrenuo humanitarnu akciju.

""Glas Srpske" će u saradnji sa opštinom i Crvenim krstom Kotor Varoš i uz ovlašćenje porodice Jerosimović otvoriti račun za prikupljanje pomoći kada za to dođe vrijeme. Ne želimo da novac stoji na računu i da zbog potrebnog vremena za otklanjanje prepreka za gradnju ova plemenita akcija dobije negativne konotacije u javnosti. Neke nevladine organizacije su već počele sa prikupljanjem novca. Ne sumnjamo u njihove dobre namjere, ali ih pozivamo da djeluju u koordinaciji sa nama i našim partnerima. Prikupljanje novca za kuću je u ovom momentu zaista kontraproduktivno i molimo sve dobre ljude koji su nam se već javili i izrazili spremnost da pomognu da sačekaju da ispunimo preduslove za početak gradnje kuće", rekao je Gavrilović i dodao da će o tome javnost blagovremeno obavijestiti i pokrenuti široku akciju prikupljanja novca.

 

Tagovi: