Duhovne svečanosti u Markovcu i dodjela Književne nagrade

Tradicionalna kulturna manifestacija - dodjela Književne nagrade ''Slavko Jungić Jesej'' biće priređena 14. februara u konobi vinarije ''Jungić'' u Markovcu kod Čelinca, sa početkom u 18.00 časova.

Na šesti po redu konkurs za Književnu nagradu “Slavko Jungić Jesej” za književne stvaraoce mlađe od 30 godina stiglo je 25 radova, i to iz: Beograda, Niša, Šapca, Tutina, Prokuplja, Jagodine, Subotice, Svilajnca (Srbija), te Banjaluke, Rogatice, Srebrenice, Vlasenice, Doboja, Teslića, Knežice, Prnjavora i Čelinca.

Žiri koji su činili profesori srpskog jezika i književnosti Momčilo Spasojević, Zagorka Trivić i Jelena Ivanković za najbolji rad izabrao je priču “Saga o propasti jedne porodice” Milice Simić, profesora srpskog jezika i književnosti iz Đulića kod Teslića.

Otkupljene su priča “Iza beline” Srbijanke Stanković iz Prokuplja (Srbija), priča “Zvuk polarne svjetlosti” Dragana Ostića iz Čelinca i set pjesama Ljubice Drače iz Doboja.

Na treći konkurs za književne radove o vinu, vinogradarstvu i vinogradarima stiglo je 12 radova, a žiri je kao najbolje izabrao pjesme: Sretena Vujića iz Čelinca, te Mihajla Orlovića, Gojka Mandića i Miladina Berića iz Banjaluke.

Podsjećamo, Slavko Jungić Jesej (1946-2002) bio je profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti, pjesnik i boem iza kojeg su ostale tri zbirke pjesama. Kao podršku mladim književnim stvaraocima, a u znak sjećanja na Jeseja, “Vinarija Jungić”, SPKD “Prosvjeta” i Narodna biblioteka “Ivo Andrić” ustanovili su književnu nagradu koja nosi njegovo ime, a tradicionalno se dodjeljuje na Trifundan (14. februar) od 18 časova u Konobi “Vinarije Jungić” u Markovcu kod Čelinca na večeri posvećenoj poeziji, muzici i vinu.

Cjelodnevne duhovne i svjetovne svečanosti u Markovcu:
- Liturgija u hramu svetog Trifuna od 10 časova, 
- u nastavku pomen preminulim mještanima,
- osvećenje vinograda i orezivanje prvog čokota,
- slavski ručak u Društvenom domu u Markovcu,
- od 18 časova u Konobi "Vinarije Jungić" dodjela Književne nagrade "Slavko Jungić Jesej"

Tagovi: