Deset godina postojanja Globalnog trezora sjemena

Institut Univerziteta u Banjaluci za genetičke resurse jedina je institucija u regionu koja je svoju sigurnosnu sjemensku kolekciju deponovala u Globalni trezor sjemena u Svalbardu, koji ove godine obilježava 10 godina postojanja.

U Globalnom trezoru se nalazi sjeme više desetina sorti ključnih usjeva kao što su pšenica, pirinač, pasulj i ostala, a ovi uzorci predstavljaju duplikate sjemenskih kolekcija koje se čuvaju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bankama gena. 

Na poziv ministra poljoprivrede i hrane Norveške Jona Georga Dala, ceremoniji obilježavanja 10 godina postojanja ovog trezora, 26. februara, prisustvovaće direktor Instituta Gordana Đurić i menadžer Banke gena Marina Antić. 

Đurićeva je od ove godine i član Međunarodne savjetodavne komisije za Globalni sjemenski trezor koja će djelovati kao savjetodavno tijelo o pitanjima legislative, upravljanja i operativnim procedurama u vezi sa ovim trezorom. 

Osnovna misija Instituta za genetičke resurse je očuvanje i održiva upotreba genetičkih resursa Republike Srpske, a zahvaljujući ostvarenim rezultatima Srpska je na međunarodnom nivou prepoznata kao zemlja koja vodi računa o svojim genetičkim resursima. 

Iz Instituta je saopšteno da ostvareni uspjeh u ovoj oblasti treba da bude podstrek za donošenje zakonskih propisa koji će u potpunosti zaštiti ustavom zagarantovano pravo očuvanja i zaštite prirodnih resursa. 

"Gledajući u budućnost, genetička raznovrsnost ovih sjemena igraće vitalnu ulogu u omogućavanju poljoprivrede da se u narednim godinama bori sa klimatskim promjenama i drugim faktorima stresa kroz oplemenjivačke programe stvaranja novih sorti i hibrida prilagođenih klimatski promijenjenom okruženju i otpornih ili tolerantnih na štetne organizme radi smanjenja korištenja pesticida. To je osnov za obezbjeđenje naše buduće bezbjednosti ishrane", ističe se u saopštenju. 

Globalni trezor sjemena osnovala je Vlada Norveške 26. februara 2008. godine s ciljem obazbjeđenja zaštite očuvanja biljnih genetičkih resursa, a smješten je u Svalbard arhipelagu u uslovima stalnog leda.

Tagovi: