Borci traže da se objavi registar učesnika rata

Boračka organizacija Republike Srpske traži da se objavi registar boraca, dok u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS tvrde da to nije moguće zbog zaštite ličnih podataka.

Hrvatska je davno objavila registar boraca, koji je dostupan javnosti, dok se u Srpskoj pozivaju na zaštitu ličnih podataka. To u BORS, pa i sami bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, tumače kao izgovor kako bi se zaštitili oni koji su na nečastan način dobili status borca.

"Ponosan sam na činjenicu da sam bio pripadnik Vojske RS i ne stidim se toga. Meni ne treba zaštita ličnih podataka i podržavam sve one koji traže da se javno objavi registar boraca. Sramota je da su pravi borci sklonjeni u stranu, a da se profiteri i dezerteri šepure po Srpskoj. To je bruka nas boraca koji to trpimo", kaže Milan J, borac koji je četiri godine proveo u rovu.

I iz Boračke organizacije RS su poručili da nijednom pojedincu koji je bio u ratu ne bi smetalo da se objavi registar sa dokumentima koji dokazuju njegovo učešće u odbrani Republike Srpske.

"Mi iz BORS želimo da se odvoje lažni od časnih boraca. Boračka daje mišljenje na kategoriju borca, a ne na status koji izdaje nadležni organ", poručuje Duško Miletić, predsednik Predsedsedništva BORS.

Javno posramljeni

On smatra da bi objavom registra svi oni koji su nezaslužno ostvarili status borca bili javno posramljeni.

"Pod pritiskom javnosti resorno ministarstvo bi moralo da poništi rješenja, pa makar im sud ponovno vratio status. Imali smo slučaj iz Mrkonjić Grada gdje je čovjek dobio status ratnog vojnog invalida, a nijedne minute nije proveo u ratu. Nije problem revizija statusa boraca nego revizija uvjerenja iz čega proizilazi status borca", navodi Miletić.

Zašto ne može biti javan

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Duško Milunović kaže da ne postoji "registar boraca" već jedinstvena matična evidencija korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata koju vodi Ministarstvo. Ona sadrži opšte i posebne podatke i o osobama, koji imaju status boraca, koji je utvrđen za njih 209.477.

"Radimo na projektu digitalizacije ratne vojno-medicinske dokumentacije koja je preuzeta od bivših komandi i ustanova Vojske RS, jer je od značaja za ostvarivanje statusa i prava iz boračke oblasti, a u lošem je stanju i postoji mogućnost njenog propadanja. Međutim, ni evidencija i digitalizovana dokumentacija ne može bi javna, jer sadrži lične podatke", objašnjava Milunović.

Saučesnici

Navodi da pristup podacima imaju opštinski organi koji u prvom stepenu odlučuju o statusu i pravima iz oblasti boračke-invalidske zaštite.

Na optužbe boračkih udruženja da postoje oni koji su nečasno dobili status borca, Milunović tvrdi da BORS ima zakonsko ovlašćenje da daje mišljenje o dužini i uslovima angažovanja boraca u ratu.

"Mišljenje BORS je od značaja za utvrđivanje statusa i kategorije borca. Dakle, ukoliko je određen broj osoba nezaslužno dobio status borca, to udruženje je doprinelo takvoj situaciji", zaključuje on.

U FBiH dva registra

U Federaciji BiH napravljen je Registar boraca i Registar korisnika boračko-invalidske zaštite, ispunjavajući jednu od obaveza MMF.

Nijedan od ovih registara nije javan, ali su u FBiH najavili da će izmeniti određene zakone kako bi podaci bili dostupni javnosti.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević rekao je da je u ratu bilo angažovano 570.000 osoba.

(Euro Blic)

Tagovi: